Citronkladdkaka med vitchokladganache

-

Daniel fyllde år i helgen som var och vi bjöd Daniels bror med fru hem på en fikaeftermiddag. En kaka jag varit sugen att testa länge, är citronkladdkaka med vitchokladganache, vilket passade bra den här dagen.

En ganska lätt kaka, då i alla fall jag har ingredienserna hemma en vanlig vecka. Smeten blir ganska lös men den stelnar i ugnen, precis som en vanlig kladdkaka.

Gör så här:

150 g smält smör
2 dl socker
1 ekologisk citron, skal och saft
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker

Vitchokladganache:
100 g vit choklad
0,5 dl grädde

Smält smöret i en kastrull. Sätt ugnen på 175 grader.

Dra det smälta smöret åt sidan och rör ner sockret i samma kastrull. Tvätta citronen noga och riv sedan skalet. Ner med både skal och saft i socker-smörblandningen. Fortsätt med ägg och blanda ordentligt innan du fyller på med mjöl och vaniljsocker.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, och klipp gärna av delar av det överblivna bakplåtspapperet för att klistra (med hjälp av lite smör) fast längs kanten. Det gör att kanten blir mycket snyggare när kakan är gräddad.

Häll ner citronsmeten och grädda kakan i ugnen ca 20 min. Håll lite koll på den och ta ut kakan innan den är riktigt klar. Den ska vara kladdig och den kommer också att stanna ytterligare när den kallnar.

Citronkladdkaka med vitchokladganache

När kakan har svalnat, så är det dags för vitchokladganachen. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och ställ åt sidan. Häll grädde i en kastrull och låt koka upp. När grädden kokat upp, så drar du kastrullen på sidan och häller ner chokladhacket. Rör och se hur chokladen snabbt smälter. Bred chokladganachen på kakan och bred gärna med cirklande rörelser – så har du hela tiden kontroll när du närmar dig kanten. Ställ kallt så chokladen stelnar.

Citronkladdkaka med vitchokladganache

Servera din citronkladdkaka med vitchokladganache tillsammans med lite vispad grädde och njut av en god och fräsch kaka.

Citronkladdkaka med vitchokladganache

Citronkladdkaka med vitchokladganache
Citronkladdkaka med vitchokladganache
Citronkladdkaka med vitchokladganache
Hade lite Polly Påsk hemma, där de gula smakar citronmaräng.
Passade fint ihop i smakerna!
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera