Plocksallad med hemodlade tomater

-

Meatfree Monday idag och ett tips om en god plocksallad med hemodlade tomater. Att äta som huvudrätt tillsammans med något gott bröd eller som en god sallad på sidan av något annat.

Då min svärfar ville servera oss korv stroganoff till lunch en dag, så önskade jag en god sallad på sidan. Jag tog inspiration av min egen plocksallad som jag gjorde för någon vecka sedan och knåpade av vad som fanns hemma. Det blev en otroligt god plocksallad med hemodlade tomater som gick åt snabbare än korvgrytan.

Plocksallad med hemodlade tomater

Svärfar Bertil har ett växthus fullt med olika tomatplantor, så jag gick en runda där först. Servera gärna en plocksallad ur ett stort fat med låga kanter, så en kan se vad som finns i salladen. Vackert att titta på och gott att äta!

Plocksallad med hemodlade tomater, halloumi och nektariner

1/2 påse färsk spenat
2 nektariner
1-2 halloumi/grilloumi (eller helst svensktillverkad eldost, men den hittade jag inte)
Valfria tomater, gärna olika sorter

2-3 msk olivolja
½-1 msk vinäger
salt och peppar

Ta fram ett snyggt fat och sprid ut spenaten i ett jämnt lager. Skär upp halloumi i skivor och börja steka dem i en stekpanna. Under tiden hinner du skära klyftor av nektarinerna och dela tomterna i ev mindre bitar.

Dela halloumin i mindre bitar och sprid ut ovanpå spenaten. Sprid också ut nektarinklyftorna och tomaterna. Blanda en vinegrätt av olja och vinäger och smaksätt med salt och peppar. Droppa över vinegrätten över den snygga plocksalladen med hemodlade tomater och ställ fram med några snygga bestick.

Plocksallad med hemodlade tomater

Så här jobbar jag:

Jag skriver ofta att en ska använda ett snyggt fat eller snygga bestick osv. Jag är övertygad om att en äter med ögonen också. Så att anstränga sig en aning och lägga över maten i ett snyggt fat istället för att servera direkt från kastrullen – det blir det en helt annan middag direkt! Det blir lite mera disk ja, men det kan det vara värt!

Snygga fat och bestick behöver inte heller kosta skjortan. Jag åker ibland till Röda Korset i Östersund. Dels för att lämna in saker vi inte behöver längre och som någon annan kan ha nytta av. Dels för att titta runt i köksavdelningen. Oftast hittar jag ingenting som jag fastnar för, men ibland hittar jag en snygg tallrik, ett snyggt fat eller några sirliga bestick.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar