Styrsö i Göteborgs södra skärgård

-

Att ö-hoppa i Göteborgs södra skärgård var en av mina bucketlistpunkter, och en punkt som jag gjorde slag i saken med. Detta då vi en lördag styrde kosan (dvs Göteborgs helt vanliga spårvagn) mot hållplats Saltholmen med tanke att åka båten längst ut mot Vrångö. Det är så fiffigt i Göteborg, att du kan fortsätta åka ut på sjön havet med ditt vanliga spårvagnskort.

Det var en solig och fin lördag, så vi blev inte så förvånade över att spårvagnen var full och alla ville ut till Saltholmen för att åka vidare ut i skärgården. Förvånade blev vi dock när spårvagnen stannade och det blev full rusning. ALLA skulle åka med båten ut till Vrångö. Vi förstod inte riktigt varför alla hade så bråttom, men när vi någon minut senare kom till Vrångöbåten, så var den redan full.

Nåja, vi hade inte varit på någon av öarna, så vi hoppade helt enkelt på en av de andra båtarna. Båten mot Styrsö skulle avgå samtidigt, så den passade väl bra? Vi gick ombord, gick upp en våning och köpte en god kopp kaffe och en nybakad bulle. Hittade ett bord och slog oss ner.

Styrsö

Båten Silvertärnan åkte iväg genom den fina skärgården och vi satt och tittade ut, samtidigt som vi sippade på vårt kaffe. Ca 20 min senare, så stannade båten till på Styrsö’s första hållplats Bratten men då satt vi kvar. Båten fortsatte mot nästa hållplats istället, Styrsö Tången, och där klev vi iland.

Styrsö

En helt ny ö, där vi aldrig hade varit och inte visste något om. Annat än den kartbild vi hade i telefonen. Vad gör en då? Vi började gå, såsom vi brukar göra då vi upptäcker nya ställen.

Styrsö
Härligt att hitta sin egen backe ute i skärgårn

Vi tog sikte på den bortre båtbryggan för privatbåtar, nästan längst ut på Styrsö. Det hände inget speciellt där, så vi fortsatte vidare på ön. Då vi bara hade en kartbild, så fick vi chansa en aning. Vi tog av på en väg och följde den säkert en timme, upp över några bergsknallar och passade även på att äta vårt fika med utsikt ut över havet och kobbarna.

Styrsö
Hittade Styrsö’s ljugarbänk

Ner från bergsknallen på andra sidan och fortsatte gå. Döm om min förvåning, då vi kom till nästa korsning. Det var ju samma korsning som vi varit vid en dryg timme tidigare. Hmm, jag kände mig lite missnöjd fast ändå inte. Hade vi inte gått den väg vi gått, så hade vi inte sett det vi fått se.

Styrsö
Styrsö

Nu en ny väg och vi hamnade istället vid Styrsö’s idrottsplats och fotbollsplan. Det fanns ett hus med omklädningsrum som var öppet, så vi passade på att pudra våra näsor. När vi sen upptäckte en pumpad fotboll som låg och drällde, så kunde vi inte hejda oss.

Vi tog av våra ryggsäckar och började skjuta straffsparkar mot varandra. Tyvärr måste jag erkänna att Daniel var mycket bättre på att lägga straffar än vad jag var (kan bero på hans … åriga fotbollskarriär, jmf med min egen 1-åriga), men det var kul ändå. Vi filmade lite och hade roligt.

När jag ledsnat på straffläggandet (Daniel hade kunnat stå där än idag), så tog vi på ryggsäckarna igen och började gå en stig. Vi följde den och kom längst ut på Styrsö’s södra sida. Tanken hade längs dagen blivit att vi skulle runda ön, men också hitta Styrsö’s högsta punkt.

Styrsö
Styrsö
Styrsö

Vi hade inte bråttom, utan gick i vår takt. Pratade om det vi såg och andra angelägenheter i våra liv och km blev till km. Vi började hålla lite utkik och till slut kom vägen upp till utkiksplatsen. Vi gick såklart upp för att komma  högst upp på Styrsö – det tillhör en av våra hobbies (Kebnekajse och Galdhöpiggen).

Uppe på toppen hade vi inte heller bråttom, utan jag satte mig ner, tog av mig min svettiga klänning och la mig helt frankt för att sola en stund (medan klänningen fick torka). Må va att jag låg i trosor och BH, men så fick det bli den här gången.

Styrsö

När vi kände oss nöjda, så gick vi ner mot byn igen. Vid det här laget så började vi bli rätt hungriga, så vi siktade på något att äta då vi kom till Styrsö Bratten. En varm dag, och sisådär 20000 steg så hittade vi café och restaurang Öbergska där vi beställde varsin Donsölax. Vi satte oss utomhus och fick strax in två goda tallrikar. Riktigt riktig god lax, som jag varmt kan rekommendera.

Café Öbergska på Styrsö

Donsölax serverad på Café Öbergska

Mätta och belåtna så var vi också rätt nöjda med dagens utflykt. Vi bestämde oss för att åka tillbaka mot Göteborg och gick ner till hamnen. Nästa båt skulle inte gå förrän 45 min senare, så vi valde istället att ta en promenad över till Donsö och ta en annan båt. Vi knatade på då vi inte hade så mycket tid över, men hann fram till Donsö’s hållplats i tid. Vi klev ombord på en båt som var på väg ut till Vrångö innan den sen skulle åka direkt tillbaka till Göteborg.

Väl framme vid Vrångö hållplats, där dagens alla badare stod och väntade för att åka hem, så bestämde vi hastigt att ändå kliva av och säga hej till Vrångö. Vi stod vid kartan och funderade en aning och bestämde till slut att vi var nöjda för dagen. Vi gick in på närmaste café och köpte varsin milkshake och tog med ut vi värmen. Milkshaken var sagolikt god och tog slut alldeles för snabbt.

Milkshake Vrångö

Lagom till att vår milkshake var slut, så kom också nästa båt in till vår hållplats. Vi fick en plats och klev ombord. Snabbfärjan in mot Göteborg gick snabbt, så det stod inte på förrän vi var inne. Vi hoppade på nästa spårvagn och snart kunde vi kliva av vid vår hållplats inne i stan.

Styrsö

Att ö-hoppa i Göteborgs södra skärgård var oerhört nära och enkelt och något jag verkligen vill göra igen. Men då ska vi nog utforska en annan ö. Jag återkommer förhoppningsvis med det ett annat år.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelHemmagjort vitlöksbröd
Nästa artikelManly Beach i Sydney

Kommentera