En tallrik tagliatelle med honungskyckling fick vi till middag ena dagen och matlåda nästa dag. Så gott båda gångerna! Också en fantastiskt god fredagsmiddag!
Jag tar ofta en titt i frysen på morgonen innan jag går till arbetet och ofta tar jag fram något som får ligga och tina i kylen under dagen. Så var det den här dagen, då jag tog fram ett halvt paket kycklinginnerfiléer på morgonen.
Jag hittade ett recept från Jennie Walldén, ni vet Jennie som vann Sveriges mästerkock 2013 och som delar med sig av väldigt goda asiatiska, mycket från hennes hemland Korea, rätter. Jennie använde äggnudlar i sin rätt, men jag hade ett paket färsk tagliatelle hemma, som jag valde att använda istället:
Kyckling:
500 g kycklinglårfilé
2 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk färsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
Sås:
2 msk tahinipasta
2 msk jordnötssmör
2 msk risvinäger
1 msk strösocker
2 msk sesamolja
3 msk japansk soja
1 tsk färsk ingefära, riven
2 klyfta vitlök, rivna
Till servering:
250 g tagliatelle eller äggnudlar
0,5 gurka, skuren i tunna tändstickor
3 salladslökar, i tunna skivor
2 msk salta jordnötter, hackade
2 msk vita sesamfrön, rostade
ev chiliolja
Börja med kycklingen. Skär i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt soja, honung, riven ingefära och riven vitlök. Blanda väl och låt stå medan du förbereder det andra.
Blanda alla ingredienser till såsen med hjälp av en mixer, ställ åt sidan.
Sätt igång en pastakastrull för kokning och lägg ner tagliatelle. Sätt samtidigt stekpannan på ganska hög värme och stek kycklingen.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt några matskedar pastavatten till såsen. Häll av vattnet och i ett durkslag och fördela pastan i djupa skålar.
Häll såsen på pastan och vänd runt. Toppa med den stekta kycklingen, gurka, salladslök, jordnötter, sesamfrön och ev chiliolja. Servera genast!