Recept från Allt om mat, en stor kastrull morotssoppa med jordnötssmör och rostade kikärtor. Jag tycker väldigt mycket om att äta soppa med jämna mellanrum då det är väldigt skön mat för magen.
Att servera en soppa tillsammans med ett gott bröd, hemmagjort eller köpt, och du har en komplett måltid. Soppa är ofta en väldigt billig maträtt då den nästan alltid är grönsaksbaserad. Denna soppa blev till och med vegansk utan att jag ens planerade det.
Morotssoppa med jordnötssmör
800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kallpressad kokosolja
2 cm färsk ingefära
1 liter vatten
1 burk krossade tomater
1 msk jordnötssmör
1 tsk torkad koriander
Salt & peppar
Rostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 msk kokosolja
Ev en kruka färsk koriander (det hade jag inte hemma)
Ev spiskummin (det tog jag istället)
Salt & peppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i kokosolja i en gryta tills de mjuknat. Skala och hacka ingefäran. Blanda ner den i grytan och låt fräsa ytterligare 1 minut.
Skölj morötterna noga och skär dem i mindre bitar (jag skalade dem alltså inte, utan tvättade bara extra noga). Blanda ner morötterna i grytan och häll över vatten och krossade tomater. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills morötterna är helt mjuka. Ju mindre bitar av morötterna, desto fortare blir soppan klar.
Häll av och skölj kikärterna i kallt vatten. Fräs på medelvärme i kokosolja tills de fått fin färg. Ta pannan från värmen och blanda ner koriandern, spara eventuellt lite till garnering. Krydda med salt och peppar.
Ta soppkastrullen av plattan, klicka i jordnötssmöret och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med koriander och chiliflakes. Krydda med salt och peppar.
Servera din morotssoppa med jordnötssmör och rostade kikärtor och gärna ett gott bröd på sidan. Jag tog även en klick creme fraiche i min soppa, men undvik det för att få den vegansk.