Lakritskladdkaka med citronganache

-

Nu var det rätt länge sedan jag postade en kladdkaka. Denna väldigt lättbakade och otroligt omtyckta kaka som går att variera i all oändlighet. Jag testade att göra en lakritskladdkaka med citronganache och det är bara att skriva upp den på listan över gofika. Vi var bara tre personer som fikade, men smällde ändå i oss halva kakan – det är gott betyg!

Lakritskladdkaka med citronganache
Lakritskladdkaka med citronganache

Lakritskladdkakan är god som den är, så egentligen behövs ingen ganache. Men de gånger en vill baka en snyggare kaka som är ännu lite godare, så är det också enkelt att lägga ett lager ganache. Det låter mer avancerat än det är.

Lakritskladdkakan:

100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1½ msk lakritspulver, jag använder Renee Voltaire’s ekologiska
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Citronganache:

3/4 dl grädde
150 g vit choklad, jag brukar använda chokladknappar
1 msk limoncello
Ev 1 msk smör (för glans)

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form. Denna gång valde jag en hjärtform, och smorde med smör och hade riven kokos istället för ströbröd.

Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med torrvarorna och blanda igen.

Häll ner smeten i formen och in i ugnen. Ca 15 min i ugnen, men ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är ju att den ska vara kladdig i mitten.

Hacka chokladen i mindre bitar när kakan har svalnat. Mät upp grädden i en kastrull och låt koka upp. Dra kastrullen åt sidan och häll ner chokladen. Rör tills chokladen har smält. Ta i Limoncello och ev smör för att få en glansigare yta på ganachen.

Bred ganachen ovanpå kladdkakan och jämna till den med en kniv. Ställ in i kylen igen, så ganachen får stelna. Servera din lakritskladdkaka med citronganache tillsammas med glass eller grädde och kanske en litet glas Limoncello på sidan.

Lakritskladdkaka med citronganache
Lakritskladdkaka med citronganache
Lakritskladdkaka med citronganache
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera