Köttfärslimpa med kalkonbacon

-

Klassisk husmanskost är ofta så bra! Alla nyheter kan slänga sig i väggen om vi vill ha en rätt som återkommande är god, vällagad, hyfsat billig och innehåller de flesta näringsämnen. Köttfärslimpa är en sådan klassisk rätt, här gjord med kalkonbacon på toppen.

Jag lagade det till middag igår, så det fanns klart när jag kom hem från mitt löppass. Så gott att sätta sig med en tallrik vällagad husmanskost till en hungrig mage! (därför la jag inte ner jättmycket tid på att få fina bilder – men tro mig att det var gott!) Jag valde att dubbla receptet nedan och köra på 800 g blandfärs och det går lika bra.

ca 400 g blandfärs (det blir godare än ren köttfärs som är lite för torr)
4 msk osötat ströbröd eller 3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 tsk oregano
1 1/2 tsk salt
1 1/2 kryddmått svartpeppar
ca 1 msk råriven gul lök eller ca 2 msk finhackad fräst lök
Ev. 1 paket bacon

Mät upp ströbröd/havregryn + potatismjöl i en bunke. Häll ner mjölk/vatten och rör om – låt stå åtminstone 10 min, så det hinner svälla. Under tiden hinner du riva din lök och ta med ner i smeten.

Fyll på med blandfärs och rör sönder blandfärsen. Rör inte för mycket bara, då köttfärs kan blir trådigt för mycket rörande. Krydda och blanda. Mät upp så det blir en limpa (jag gjorde dubbelsats och fick två limpor). Ifall du gillar bacon, så lägg ett lager högst upp. Förutom att det blir godare, så gör det också att limpan håller ihop bättre.

Sätt in i en 250 grader varm ugn, men sänk värmen till 175 när du sätter in köttfärslimpan. Stek i ugnen ca 60 min och ös gärna en gång i mitten. Ta ut formen och skär ett snitt för att se ifall den är gräddad igenom och låt den sedan vila en stund.

Skär upp och servera tillsammans med potatismos, lingonsylt och pressgurka.

Köttfärslimpa
Köttfärslimpa
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelSilviakaka
Nästa artikelLingonpolitan som fredagsdrink

Kommentera