Under vår cykelsemester mellan Kristianstad och Ystad, så behövde vi äta mellan varven. Vi hade planerat hur långt vi skulle ta oss varje dag och bokat boende, men vi hade inte bokat restauranger utan förlitade oss på att det är lågsäsong i oktober. Vi lyckades riktigt bra och hittade två bra restauranger (och två fik) på Österlen.
Den första restaurangen där vi fick god mat var Buhres restaurang i Kivik. En välkänd restaurang som de flesta som rör sig på Österlen har hört talas om. Den ligger nere vid hamnen där de även har butik och rökeri.
Middagen på Buhres blev en god tallrik varmrökt lax med rostad potatis och betor, äppelchutney och rosmarincreme.
Det enda som var lite lustigt med Buhres var att så fort vi fått varmrätten serverad så var serveringspersonalen hela tiden upptagen med annat. En kille frågade om maten smakade bra, men sen fick vi ingen mer uppmärksamhet. Vi var sugna på en efterrätt eller en drink, men de verkade mera sugna på att stänga för fredagskvällen, så vi betalade och gick hem.
För att ta historien i tur och ordning där vi cyklade, så vill jag också tipsa om Stinas Café vid Kiviks Musteri. Ett mysigt fik med gott fika. Helst efter att vi besökt Stenshuvud nationalpark och promenerat i tre timmar. Det teet och den morotskakan satt som en smäck.
Nästa restaurang jag vill berätta om är Hickory Bistro i Simrishamn. Vi bodde på B&B Torsborgs Gård strax utanför, men då Daniels pappa med sambo var på besök per bil, så åkte vi med dem i bilen ToR ner på stan.
En god torskrygg med mycket svamp och även äpple samt bacon blev min middag. Ett gott vitt vin på sidan och som avslutning en choklad-terrine med nötter. En skön stämning på restaurangen denna lördagkväll så vi hade en trevlig stund.
Nästa fik jag vill berätta om är Backagårdens Café som ligger nära Ale stenar längst söder i Sverige. Vi hade cyklat ända från Simrishamn och hade varit sugna på kaffe och fika alternativt lunch någonstans, men allt vi passerade hade stängt. Helt plötsligt dyker Backagårdens Café upp på vår högersida och vi chansar. Och vilken chansning sen.
Ett supermysigt café inrett i deras stora växthus och där kunde vi fika kaffe och räkmacka. Nya ägare hade nyss tillträtt, så det var glad och uppsluppen stämning både bland ägare och gäster.
Riktigt bra dagar och kvällar på Österlen i oktober alltså. Förutom detta inlägg om restauranger, så har jag också hunnit skriva om starten i Kristianstad. Stay tuned, så kommer även mera jag vill berätta om så fort jag hinner.