Kantarellsås med rostad vitlök

-

Söndagsmiddag hemma i skärgår’n blev en stor plåt ugnsrostade rotfrukter, skivad stekt fläskytterfilé och en väldigt god kantarellsås med rostad vitlök. På sidan fanns även några skivor vitlöksbröd. En rejäl söndagsmiddag alltså och alla runt bordet åt sig mätta.

Jag passade på att göra av med en del rotfrukter jag hade hemma, därför blev det en hel plåt. Enklare middag ett par dagar framöver, då det redan finns färdiga rotfrukter.

Kantarellsås med rostad vitlök

1 liten burk Cantadou kantarellost
1-2 dl creme fraiche
1 dl grädde
4 ugnsrostade vitlöksklyftor
Soja
Timjan
Salt & peppar

Att servera till:

1 fläskytterfilé
Olja för marinering
Salt & peppar
1 vitlöksklyfta

Potatisar i mindre bitar
Morötter i mindre bitar, valde ett paket med olikfärgade morötter
Lite skivad rå lök från gårdagens hamburgermiddag
De 4 vitlöksklyftorna som följer med i såsen, rostas med skal och allt
Olja i formen
Timjan
Rosmarin
Salt & Peppar

Börja med rotfrukterna, sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg i en smord plåt och lägg även dit fyra vitlöksklyftor med skal, som får rostas och sen användas i såsen. Smaksätt med både timjan, rosmarin, salt & peppar. Sätt in i ugnen, åtminstone 30 min (beroende på hur stora bitar det är av potatisen).

Kantarellsås med rostad vitlök
När vitlöken är rostad, ta av skalet och mosa med en gaffel

Skär skivor av fläskytterfilén och putsa bort senan. Lägg på en tallrik tillsammans med olja, salt, svartpeppar och en vitlök i bitar. Låt ligga tills rotfrukterna nästan är klara. Stek i en varm stekpanna, gärna gjutjärnspanna för godare smak.

Under tiden rotfrukterna blir klara i ugnen hinner du också koka ihop såsen. Mät upp kantarellost, creme fraiche och grädde och låt puttra ihop. Smaksätt med soja, mosade rostade vitlöksklyftor (utan skal), timjan, salt & peppar.

Servera dina rotfrukter, din stekta fläskytterfilé och din kantarellsås med rostad vitlök. Ev rester fungerar utmärkt i matlådan dagen efter.

Kantarellsås med rostad vitlök

Om du vill servera vitlöksbröd på sidan så hittar du mitt recept här. Enkelt, gott och fungerar till det mesta. Lyxar till nästan vilken middag som helst.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera