Stenshuvud nationalpark i Skåne

-

Planeringen inför sommaren 2024 har börjat så smått och vi försöker utröna vad vi vill göra av sommaren denna gång. För första gången har vi vår bebis VillaViste att spendera sommartid i, och att utforska Härjedalen med utgångspunkt i Funäsdalen. Men en annan sak jag har på min bucketlist är att besöka Sveriges alla nationalparker och kanske kan det bli någon i sommar? Men en härlig nationalpark jag glömt att skriva om, är Stenshuvud nationalpark strax söder om Kivik i Skåne.

Vi gjorde besöket i oktober 2020, då vi cyklade sydostleden mellan Kristianstad och Ystad, läs mera här och häng sedan med oss in i Stenshuvud nationalpark.

Promenad genom Stenshuvud nationalpark

Parkeringen vid Kiviks musteri är en bra plats att starta upptäckten från. Vi köpte med oss lite lätt fika och lämnar musteriet. Vi går in i ett naturområde som vi hört mycket om, och som vi snuddade vid för ett par år sedan. Stigen som leder oss in i skogen doftar höst och i de fuktiga markerna frodas svamphaven.

Fast hösten här nere har ändå inte nått så långt som vi trodde på förhand. Lövverken är fortfarande gröna trots mitten av oktober och det känns mer som sensommar. Vårt sikte är inställt på någon av utsiktsplatserna så vi följer skyltningen. I de branta partierna upp på berget finns det trappor, vilket givetvis underlättar promenaden upp i skyn.

Vy över Stenshuvuds sandstränder

Vi prickar in alla skyltade utsiktsplatser och får fantastiska vyer över Österlen, Östersjön och Stenshuvuds berömda stränder. Det är så fin strand så det inte riktigt känns som det är i Sverige.

Vägen ner från berget är enkel och snart når vi Naturum, som ligger vid huvudentrén till Stenshuvud Nationalpark. Härifrån tar vi oss sedan ner till stranden och havet, som vi går längs med nästan hela vägen tillbaka till parkeringen. Havet kluckar lugnt och stilla in över sanden. En bättre lördag, kort och gott.

Vi rundar av promenaden med ett riktigt fint fika på Stinas Café innan vi rullar tillbaka till hotellet för att hämta ut cyklarna igen.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

  1. Det kan nog bli ett besök där i sommar. Ska bila ner från Frösön via Gbg, Lund och till Österlen där jag hyrt stuga. Ska ha elcykeln med och göra turer under resan.

Lämna ett svar