Kycklingpaj med vitkål

-

Paj är en av mina favoriträtter. Det blir alltid gott och det är ett suveränt sätt att göra av med lite småslattar från kylskåpet. Denna kycklingpaj med vitkål har jag skrivit om förut men bra recept tål att upprepas. Och räds inte att det är vitkål i – den bidrar bara till en god smak, förutom att den drygar ut på ett billigt sätt.

Jag försöker handla närproducerat och i säsong då jag är på affären. Att också gynna svenska bönder och producenter, framför att gynna andra länders producenter. Vi är beroende av att bli mer och mer självförsörjande där det går. Ett tips är att följa instagramkontot Från Sverige, för att hålla sig uppdaterad och göra vad en kan. Och vitkål – det är i säsong just nu.

Denna paj är smaksatt med tacokrydda, så den passar utmärkt på fredag. Snabbast och enklast är ifall den grillade kycklingen redan är rensad och delad i småbitar, samt att tacokryddan är blandad.

100 g smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl

1 grillad kyckling
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
Gröna ärtor
Tacokrydda
150 g Philadelphiaost (alt 2 dl creme fraiche)
1 dl grädde
1 smör/olja att fräsa lök och vitkål i
Brieost
Valfri ost att riva eller skiva över

Börja med pajdegen. Där brukar jag ta fram smöret ett tag innan och dela upp det i mindre bitar så det blir mera lättarbetat. Blanda ihop smör och mjöl till en deg och tryck ut det i en stor ugnsfast form. Förgrädda i 200 grader, 10 min.

Rensa den grillade kycklingen och dela i mindre bitar. Dela/strimla vitkålen och hacka löken. Stek först löken och vitkålen i olja och pudra över tacokrydda och lite vatten. Låt puttra och bli riktigt varmt, ca 10 min, kålen behöver en stund för att bli mjuk. Ta med kycklingbitarna och gröna ärtor och blanda runt. Blanda i grädde och Philadelphiaost, smaka av och ta ev i mera tacokrydda.

Kycklingpaj med vitkål

Lägg ner din kyckling- och vitkålsröra i den förgräddade pajdegen, skiva brieost och lägg ut på toppen. Strö på riven ost och grädda 20-30 min i ugnen, så den får en gräddad yta.

Kycklingpaj med vitkål

Servera din paj med grönsaker, nachochips och någon god sås på sidan. Det blir rätt mycket mat, men supergott att ha till middag och supergott att ha i matlådan ett par dagar framåt.

Kycklingpaj med vitkål

Till min middag valde jag att göra två olika kalla såser. En vitlökssås och en annan med creme fraiche och sweet chilisås. Enkelt, smidigt och gott!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelEn okänd svampfinnare i familjen
Nästa artikelKöpa pizzeriadeg

Kommentera