Morotslasagne med belugalinser

-

En god lasagne är väl perfekt vardagsmat. Den tar en stund att göra iordning, men då har en å andra sidan mat i ett par dagar. Jag valde att göra en morotslasagne med belugalinser för att få en vegetarisk variant med bra protein. Att ersätta kött med vegetariska produkter kan faktiskt innehålla mera protein än att basera sin kost på kött.

Och vegetarisk mat är så gott! Jag tycker att det är en skönare mättnadskänsla med vegetarisk mat, än den paltkoma jag kan få efter en bastant köttmåltid. Det blir mer och mer vegetarisk mat här hemma och vi trivs väldigt bra med det. Nu till min morotslasagne med belugalinser, som Daniel tyckte var min godaste lasagne jag någonsin lagat. Det är bra betyg!

2 vitlöksklyftor
ca 2 msk tomatpuré
4 tomater
2-3 morötter
Olivolja att steka i
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl belugalinser
2 dl creme fraiche
Srirachasås eller chili ifall du vill ha lite hetta
140 g ädelost
200 g färsk bladspenat
Salt & peppar

Ostsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
100 g riven ost, denna gång hade jag en bit svensk hushållsost som höll på ta slut.
Salt & peppar

Lasagneplattor
Riven ost

Hacka tomaterna i mindre bitar och lägg på sidan. Riv morötterna grovt och lägg på sidan. Hacka vitlök och ta fram en stekpanna. Ta i olivolja och fräs vitlökshacket tillsammans med tomatpuré ett par minuter. Fyll på med tomathack och rivna morötter, låt fräsa ett par minuter till. Fyll på med vatten, buljongtärning och belugalinser och låt puttra ca 15 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

Morotslasagne med belugalinser

Fortsätt med creme fraiche och srirachasås och låt stå kvar tills creme fraichen blandats upp i morotssåsen. Ta av plattan och blanda ner både ädelost i mindre bitar och färsk spenat. Smaksätt med salt och peppar.

Gör ostsåsen genom att först smälta smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl så det blandas och ta sedan i lite mjölk i taget, vispa och låt det blandas innan du häller på mera. När bechamelsåsen är klar, ta kastrullen av plattan och tillsätt riven ost. Smaksätt med salt och peppar.

Morotslasagne med belugalinser

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Börja med knappt hälften av ostsåsen i botten och lätt sedan lasagneplattor ovanpå. Ta på ett lager morotssås, ett lager plattor, ett lager morotssås tills morotsåsen är slut. Avsluta med ett lager plattor och toppa sedan med resterande ostsås. Idag la jag även på ett lager riven ost högst upp, men det är valfritt.

Morotslasagne med belugalinser

Sätt in i ugnen ca 25-30 min, men håll lite koll. Alla ugnar är olika. Ta ut och servera din morotslasagne med belugalinser tillsammans med mera grönsaker. En ganska kompakt lasagne, så det var ganska enkelt att skära snygga bitar.

Morotslasagne med belugalinser
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelNutellamilkshake
Nästa artikelSemlor – fast ändå inte

Kommentera