Kladdkaka med rabarber

-

Det är ju alltid gott med något fika till helgens kaffepauser, eller hur? Jag vill gärna fira lite att det är helg och unna mig något smaskigt antingen till fika eller att vi äter efterrätt. Något som fungerar till båda delarna är ju kladdkaka och här kommer en kladdkaka med rabarber.

Rabarber kanske du tänker? Det äter man ju bara på våren, då de första skotten sticker upp ur jorden och frestar oss att baka något friskt och syrligt. Men jag gillar rabarber hela säsongen och vill inte glömma bort den skatt som växer i mångas trädgårdar. Passa på att ta vara på några stänger, dela dem i mindre bitar och frys in. De kommer att vara underbart goda att ta fram i ”midvinterns köld (är hård. Stjärnorna gnistra och glimma.” Dikt från Viktor Rydberg).

Kladdkaka med rabarber är en riktigt god kaka att servera tillsammans med lättvispad grädde. Fungerar alla dagar året runt ifall du frågar mig. Enkelt att baka dessutom, så det finns inga undanflykter.

100 g smör
100 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma (att ha kardemummakärnor och mortla själv ger väldigt mycket mera smak, så det rekommenderas)
2 ägg
2 dl vetemjöl

200 g rabarber
½ msk potatismjöl (eller maizena som var det enda jag hade hemma)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och hacka chokladen. När smöret smält, dra kastrullen åt sidan och blanda ner chokladen så den smälter. Fyll på med socker, salt och malen kardemumma. Blanda ner 1 ägg i taget och rör din smet slät. Blanda ner vetemjöl och rör runt.

Kladdkaka med rabarber

Ta fram en springform och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Jag brukar också klippa bitar av bakplåtspapperet och ”klistra” fast på kanten (enkelt med lite smör eller smet). Häll ner din smet i formen. Dela/hacka rabarbern i mindre bitar och blanda med potatismjöl. Lägg ovanpå din smet och sätt in i ugnen. Ca 20-30 min, men håll koll så ni ser att den är klar. I min ugn tog det 25 min, men bättre att hålla koll och få kakan lagom kladdig.

Kladdkaka med rabarber

Servera din kladdkaka med rabarber tillsammans med vispad grädde. Så gott och så mycket sommar över denna kladdkaka!

Kladdkaka med rabarber
Kladdkaka med rabarber
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera