Ett nytt indiskt recept inspirerade av Mattias och Aman på Indian Enough kommer här. Brinjal fry – indiskt tilltugg som är både veganskt och glutenfritt och borde passa de allra flesta gäster. Brinjal fry är krispigt stekt aubergine och jag valde en dippsås med vanlig creme fraiche, men det är lätt att välja ett veganskt alternativ, och sweet chilisås. Brinjal fry passar att äta som tilltugg eller som en förrätt.
2 auberginer
1 tsk salt
2 dl kikärtsmjöl
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
Rapsolja
Salt & peppar
Till servering:
Creme fraiche (välj veganskt alternativ om du vill)
Sweet chilisås
Skiva auberginen i knappt centimetertjocka skivor. Lägg ut på en bricka och salta. Låt stå i 30 minuter. Pressa sedan ut så mycket vätska du kan med hjälp av lite hushållspapper.
Blanda kikärtsmjöl, kryddor och lite salt i en skål. Hetta upp generöst med rapsolja i en stekpanna. Vänd aubergineskivorna i kikärtsblandningen och stek sedan gyllene i oljan. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda valfri dipp i en skål på sidan och dippa sedan dina aubergineskivor i dippen. Enklast att vika dem dubbelt i handen och skopa upp lite dipp (som jag tänker att de gör i Indien), men det går också att äta med gaffel och kniv (som vi gör i Sverige).