Hösten har smugit sig på fullt ut och vi är fler och fler som gärna kryper in inomhus och tänder ett ljus. Jag älskar att krypa upp i soffan då jag har tid, tända ett par ljus och dra på mig filten. Där kan jag ligga länge och bara slappna av. Vid köp av nya ljus så valde jag att läsa på om ljus och döm om min förvåning att det finns palmolja även i vissa ljus. Därav detta inlägg då jag vill föra kunskapen vidare och att vi alla ska vara en medveten ljuskonsument.
Palmolja är en produkt som vi ska försöka undvika då den såå viktiga regnskogen huggs ner för att skapa plats för palmoljeodlingar. Jag har skrivit en hel del om palmolja, bland annat i julgodis och i sommarens glassar – men nu har jag också upptäckt palmolja i ljus. Suck!
Vi i Sverige bränner ungefär 18000 ton ljus varje år då vi är ett ljusälskande folk. Men när vi nu tänder ljus, så vore det också extra skönt att veta att även regnskogen får stå kvar, eller hur? Statistiken har jag hittat hos Svanenmärkningen som också ser att mängden medvetna köp ökar.
Så hur ska en veta vad som är bra ljus? Ett enkelt råd är att köpa stearinljus. Stearinet är oftast tillverkat av animaliskt fett och i de Svanen-märkta ljusen så är palmolja inte godkänt.
Andra fördelar med att välja stearinljus är att de brinner längre och har en fastare form. De blir inte lika rinniga som paraffinljus och det är därmed en högre verkningsgrad. Stearinljus anses också ofarliga att förtära ifall ni har små barn som gärna smakar på det mesta.
Paraffin är istället tillverkat av petroleum eller olja och vi vet ju alla att vi ska försöka minska vår användning av fossilt bränsle. Paraffin är inte heller bra för hälsan och norska folkhälsoinstitutet gick ut redan 2014 och jämförde det med passiv rökning. Enligt Svanens beräkningar så skulle vi kunna spara in utsläpp motsvarande 15.000 bensinbilar/år ifall alla gick över till bara stearinljus (Svanens beräkning i nästa stycke). Att slippa utsläpp från 15.000 bensinbilar – det vore väl önskvärt?
Svanens beräkning: Omkring 18 100 ton ljus förbrukas i Sverige per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Då återstår ca. 15 000 ton paraffinljus. Paraffin, som är baserat på fossila råvaror, avger ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin. 15 000 ton paraffin ger sålunda ett CO2-tillskott till atmosfären på 3,5 x 15 000 = 52 500 ton. Detta motsvarar CO2-utsläppen från 15 000 bensinbilar som förbrukar 1 500 liter bensin per år (15 000 x 1 500 x 2,36 kg CO2/liter bensin).