Grillostcarbonara

-

Grillost (eller eldost) är det svenska namnet på den cypriotiska osten Halloumi. En ost gjord på svenska råvaror med samma gnissel när du tuggar på den. Då jag gärna köper så lokalproducerat jag kan samt värnar om svenska jobb, så köper jag självklart den svenska grillosten. När Cypern dessutom är det land i Europa som använder mest antibiotika till sina djur, så väljer jag bort osten av den anledningen. Av denna grillost gjorde jag vår måndagsmiddag, en grillostcarbonara.

Vegetariskt på måndagar med taggen MeatfreeMonday. Det var så jag började äta mera grönt och jag har fortsatt. Mer och mer grönt och även veganska rätter emellanåt. Gott, bra för magen, bra för plånboken och bra för miljön. Testa att äta mera grönt om du inte gjort det förut. Jag skrev nyss 11 tips för att äta mera klimatsmart och också mera grönt.

Men tillbaka till min middag med grillostcarbonara:

Pasta för fyra personer, jag hade en förpackning färsk fettuccini
1 gul lök
5-6 färska champinjoner
200 g grillost
1 dl riven parmesan
1 dl grädde
1 dl kokvatten

Till servering:
Färsk spenat eller andra grönsaker
Äggulor till alla som vill ha

Sätt igång pastavattnet i en kastrull och ta fram en stekpanna. Hacka en gul lök och skiva dina champinjoner. Fräs i stekpannan medan du grovriver din grillost. Lägg ner grillosten så den också får brynas i stekpannan.

När pastan kokat klart, häll av pastavattnet men spara minst 1 dl av pastavattnet. Häll ner pastan i stekpannan och blanda runt. Vispa ihop riven parmesan med grädde och 1 dl pastavatten och häll detta över pastan i stekpannan. Blanda runt och låt pastan bli härligt krämig. Fyll på med mera pastavatten ifall du vill.

Skeda upp din grillostcarbonara i snygga djupa tallrikar. Här valde jag att bottna med färsk spenat men det går utmärkt att ha en separat grönsallad på sidan. Knäck ett ägg för varje portion och spara äggulan i sitt skal och lägg på toppen. När det är dags att äta så släpp ner äggulan så bidrar den med krämighet till pastan.

Grillostcarbonara
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar