Jordnötsnudlar med tofu

-

Meatfree Monday och vegetarisk mat. Ni som har hängt med mig ett tag kanske har märkt att det blir mer och mer vegetarisk mat här. Men det är för att jag dels tycker att det är väldigt gott. Dels är det lite ny mark och spännande att upptäcka. Dels mår jag väldigt bra på vegetarisk mat. Så jag fortsätter. Idag med jordnötsnudlar med tofu.

Tofu kan upplevas lite skum då det bara är en ”svamp” av mat – kan det verkligen bli gott? Jag har själv varit skeptisk men är inte det längre. Tofu är som en svamp men går att smaksätta med de smaker som du gillar. Och som med alla nya konsistenser och smaker, så behöver man kanske öva ett par gånger innan man fastnar.

Men tillbaka till middagen, en god nudelmiddag funkar alla dagar i veckan tycker jag. Receptet har jag hittat inne hos Arvid Nordqvist och i princip kopierat.

1 gurka
0,5 rödlök
0,5 röd paprika (som jag hade över)
1 msk risvinsvinäger

400 g naturell fast tofu
1,5 msk finstrimlad färsk ingefära
2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
1,5 msk sesamolja
250 g udonnudlar av vete
2 msk rostade sesamfrön
koriander till garnering
rapsolja till stekning

Jordnötssås

1 dl jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
1,5 msk sesamolja
1–1,5 msk Kikkoman Ponzu Lemon

Dela, kärna ur och skär gurkan i tunna strimlor. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och häll på risvinägern. Låt stå ca 15 minuter eller fram till servering.

Skär tofun i 1 ½ cm stora tärningar.

Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i tofu, ingefära, ponzusås och sesamolja. Låt först all vätska koka in och stek sedan till tofun har fått lite färg. Ställ åt sidan.

Jordnötssås: Rör ihop jordnötssmör, kokosmjölk och sesamolja. Smaka av med ponzusås tills det finns en bra balans mellan sälta, syra och sötma.

Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och lägg upp på ett fint fat.

Fördela tofu på nudlarna och ringla över jordnötssås. Toppa med gurka, rödlök, koriander och sesamfrön. Servera genast tillsammans med ev resterande jordnötssås, jordnötter och ev lite salt. Vid servering dag två så tog jag också lite hoisinsås och ringlade över.

Jordnötsnudlar med tofu
Jordnötsnudlar med tofu
Jordnötsnudlar med tofu
Här ser ni att jordnötssåsen ”tittar ut” under grönsakerna.
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar