Kladdkaka med marängtäcke

-

Kladdkaka är ju en sådan smidig kaka. Både att den går snabbt och enkelt att svänga ihop, men också att alla (?) gillar den! Häromdagen såg jag en kladdkaka med marängtäcke inne hos Katarina som jag blev sugen att testa. Jag tog mitt eget klassiska recept på kladdkaka men snodde hennes mängder på marängen. Så här:

100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form – oftast spänner jag fast ett bakplåtspapper i botten och sen klär jag även kanterna med papper – Tips!

Smält smöret i en kastrull, ta den från värmen och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med kakao, vetemjöl och vaniljsocker och blanda igen. Häll ner smeten i formen och sätt in i ugnen i 10-12 min. Under tiden hinner du vispa marängen:

3 äggvitor
1,5 dl socker
50 g mörk choklad

Mät upp äggvitor i en torr och ren bunke och börja vispa. Fyll på med socker lite efterhand och vispa till marängen är hård (och du kan vända bunken upp och ner).

Smält chokladen över ett vattenbad och ringla ner den i marängen. Rör bara lite, så det blir ett strimmigt mönster.

Klicka ut marängen ovanpå kladdkakan och sätt in i ugnen igen, denna gång 14-15 min. Ta ut och låt svalna, då kommer den att sätta sig också. Skär snygga bitar och servera med vispad grädde och bär. Själv hade jag urgoda hallon hemma.

Kladdkaka med marängtäcke
Kladdkaka med marängtäcke

En perfekt kladdkaka att bjuda mamma på, när det är Mors dag lite senare i maj. Eller examensfika i början av juni? Åh, vi har så många goda fikastunder framför oss!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar