Kolakakor med rabarber

-

Rabarbern på Frösön har nyss tittat upp någon dm, så nu kände jag att det var ok att ta ett par stjälkar. Allt för att kunna göra magiskt goda kolakakor med rabarber. Kolakakor, eller snittar om ni så vill, är en av mina favoritkakor. De går att variera på så många olika sätt och alla är goda! Vill du se vilka jag provat, så hittar du mitt arkiv här.

Och rabarber tillsammans med en touch kardemumma… Om ni inte har testat, så gör det. Lova mig det!

75-100 g rabarber
saft från 0,5 citron
0,5 dl strösocker

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5-1 tsk kardemumma (helt klart bäst att mortla kardemummakärnor – mycket mera smak)
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Ta fram smöret, så det hinner mjukna en aning. Då är det mycket lättare att få ihop degen. Fortsätt med rabarbern.

Lägg rabarber, citronsaft och strösocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern nästan mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan (återanvänd vätskan till fil/gröt dagen efter).

Vispa ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop till det blir en deg. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och platta lätt till längderna. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarber i varje längd.

Kolakakor med rabarber

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär dem i sneda snittar.

Kolakakor med rabarber
Kolakakor med rabarber
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar