Rödspätta och hasselbackspotatis

-

Här kommer mitt helgtips ifall ni vill hinna handla och laga i helgen. Igår åkte jag och Saga till butiken för att handla. Vi gick förbi ”billiga hyllan” som är varor med kort datum. Ibland hittar jag något där, ibland är det inget intressant – men jag tittar alltid. För att jag vill handla billigare och för att samarbeta mot matsvinn. Den här gången hittade vi ett paket rödspätta. En hel rödspätta alltså, med huvud och fenor kvar.

Saga tog initiativet och menade att hon kunde filéea fisken och så kunde vi äta rödspätta och hasselbackspotatis till middag. Sagt och gjort, vi handlade det vi behövde och åkte hem med våra varor.

Middag för fyra:
5-6 potatisar
Smör
Salt
Ströbröd

1 hel rödspätta (alt 4 filéer från frysdisken)
Smör att steka i
Salt & Peppar

Sparris
Smör att steka i

Hollandaisesås (denna gången hade vi färdigköpt men det går såklart att göra egen hollandaisesås – mycket godare!)

Vi började med potatisen. Sätt ugnen på 200 grader och skrubba potatisen, låt skalet vara kvar. Skär många smala snitt genom potatisen, men akta så du inte skär igenom hela potatisen. Lämna ca 0,5-1 cm längst ner. Ställ dem i en smord ugnsform och pensla med smält smör på toppen. Sätt in i ugnen ca 30 min (beroende på potatisens storlek) men tänk också på att du ska skopa mera fett över potatisen under tiden den tillagas.

Saga tog kommandot med fisken. Jag har aldrig filéat en hel rödspätta, så jag fick titta på. Skär ett snitt längs ryggraden och vinkla sedan kniven för att skära loss filén längs revbenen på rödspättan. Ganska enkelt på bild men det kan nog vara bra att träna på det också.

Filéa rödspätta

Stek rödspättan på båda sidor och lägg över i en ugnsform. Sätt in fisken en kort stund då potatisen blivit klar, fisken ska bara komma upp i 50-52 grader (använd termometer).

Skär bort nedersta sega biten på sparrisen och blanchera sparrisen hastigt i kokande vatten. Detta för att sparrisen ska behålla (och förstärka) sin gröna färg. När det närmar sig servering, lägg ner sparrisen i en smörad stekpanna och stek sparrisen några minuter.

Dags att servera fisken. Lägg upp snyggt på en tallrik och servera tillsammans med en citronklyfta och några cocktailtomater.

Rödspätta och hasselbackspotatis
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar