Otaliga är de gånger jag beställt in Egg Benedict Royal på Bistro Nummer Ett i Östersund. Min klara favorit även om allt annat jag ätit där också är gott! Ikväll var det dags för en egenkomponerad somrig Egg Benedict Royal att förtära på vår underbara inglasade balkong. Sommar sommar sommar!
Denna gång hade jag mycket närproducerat i min Egg Benedict Royal vilket smakar ännu godare! Bröd från Frejas bakeri här i Östersund, ägg från Rödön och ruccolasallad från grannens sålåda (ja, jag vet att jag får ta sallad).
För två personer:
2 skivor gott bröd (gärna surdegsbröd)
Färsk sallad, ruccola eller spenat
2 skivor rökt lax
2 ägg att pochera (* se förklaring längre ner)
Hollandaisesås
Salt & Peppar
Börja med att skära skivor surdegsbröd och smörstek dem i en stekpanna (gärna gjutjärn), lägg brödet på assietter.
Lägg ut valfri sallad, jag hade ruccola från trädgården på brödet. Fortsätt med en skiva rökt lax, ett pocherat ägg* och toppa sedan med hollandaisesås samt salt & peppar. Servera somrig Egg Benedict Royal direkt, kanske med något gott i glaset?
En riktigt bra fredagsmiddag hela året eller kanske en middag när ni går på semester? Jag har ett par veckor kvar till min semester, men kan äta somrig Egg Benedict Royal alla sköna sommarkvällar. Då känns det som semester fastän vi inte riktigt är där.
* Pocherat ägg
Sätt åtminstone 3 cm vatten på sjudning i en kastrull. När det sjuder, vispa vattnet så det rör på sig, och knäck ett ägg nere i vattnet. Vänta någon minut så ägget hinner stelna och rör sedan försiktigt. Ca 3-4 min ifall ni vill ha en lös gula.