I helgen åt vi varsin rabarbercheesecake i glas till efterrätt. En riktigt god och lagom söt efterrätt där vi båda skrapade våra glas. Bra betyg! Vi var på resande fot och bodde i en lånelägenhet, så jag hade inte tillgång till allt jag har hemma, men det blev bra ändå.
Rabarberkompotten hade jag förberett hemma och sen vispade jag ihop cheesecakesmeten lite på en höft. Men för er som hellre har ett recept att jobba utefter så har jag utgått ifrån Fredriks Fika och kopierat hans recept för fyra glas.
Rabarberkompott
100 g rabarber
50 g syltsocker med pektin (jag hade bara vanligt socker och det funkade)
1 msk vatten
Cheesecake
6-8 digestivekex
25 g smält smör
200 g cream cheese (Philadelphiaost)
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
Dekoration
Kryddgrönt och bär
Skölj och skiva rabarbern. Lägg rabarber, syltsocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjuda tills rabarbern är mjuk. Häll över kompotten i en skål och låt svalna. Det här går utmärkt att göra dagen innan eller på förmiddagen samma dag.
Ta fram fyra fina glas. Krossa eller mixa digestivekexen. Blanda med smälta smöret och fördela i glasen. Blanda Philadelphiaost, grädde och florsocker i en bunke. Vispa fluffigt med elvisp.
Fördela cheesecake i glasen och varva med rabarberkompott. Dekorera efter tycke och smak.

