Mannagrynsfisk med romsås

-

Ja, ni läste rätt. Mannagrynsfisk med romsås är en vegansk variant av panerad fisk med romsås. Och lika god! Jag hoppas verkligen att ni ska våga prova denna veganska rätt för det är gott! Och ett bra sätt att börja tycka om vegansk mat. Och en annan fördel – den är definitivt benfri!

Jag har ätit mer och mer vegetariskt och veganskt senaste åren och jag blir positivt överraskad med jämna mellanrum. Det är väldigt god mat, jag mår bra på den och det känns bra i mitt miljösamvete. Jag äter fortfarande kött men det blir mer och mer sällan. Nu efter sommaren har jag också börjat köpa växtbaserad mjölk för att ha i kaffet. En lite annan smak men god på ett annat sätt.

Om ni sedan inte riktigt mäktar med att laga denna rätt vegansk, gör den åtminstone vegetarisk. Använd produkter ni kanske redan har hemma så som mjölk till mannagrynsgröten, smör till potatismoset, creme fraiche till romsåsen osv. Det ska framför allt vara enkelt att prova nytt. Om ni gillar det den första gången, så kanske rätten blir lite mera vegansk nästa gång.

Receptet har jag hittat inne på Köket och Mattias Kristiansson. Mattias är också chefredaktör för tidningen Vego och har även skrivit boken Green India tillsammans med sin indiske pojkvän. En bok som står på min önskelista faktiskt.

Mannagrynsfisk med romsås

Mannagrynsfisk med romsås

3 dl växtmjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl mannagryn
1 citron, saften från
1 dl dill, finhackad
3 dl pankoströbröd
rapsolja, att steka i

1 kg mjölig potatis
50 g mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad mjölk
Salt & Peppar

2 dl vegansk creme fraiche (eller sojayoghurt)
0,5 dl vegansk majonnäs
2 msk dill, finhackad
0,5 rödlök
1 msk röd tångkaviar

Gör så här:

Börja med Mannagrynsfisken (jag gjorde den dagen innan, så fick den svalna i kylen över natten. Dag två panerade jag och stekte lagom till middagen). Lägg ett bakplåtspapper i stor ugnsform.

Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen och låt svalna.

Sätt igång potatismoset och romsåsen. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Häll ner i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk. Känn efter med en gaffel.

Häll bort vattnet med hjälp av ett durkslag. Mixa sönder potatisen med elvisp. Vispa ner smör, mjölk, salt och vitpeppar. Fortsätt att vispa tills du har ett fluffigt mos.

Romsåsen gör du så här. Rör ihop creme fraiche (eller yoghurt), majonnäs och finhackad dill i en skål.

Hacka rödlöken fint och rör ner även den tillsammans med tångkaviaren.

Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Skär mannagrynsfisken i mindre bitar och vänd i pankoströbrödet. Stek ”fiskarna” i rapsolja så att de blir härligt gyllenbruna på båda sidor.

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Häll ner i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk. Känn efter med en gaffel.

Häll bort vattnet med hjälp av ett durkslag. Mixa sönder potatisen med elvisp. Vispa ner smör, mjölk, salt och vitpeppar. Fortsätt att vispa tills du har ett fluffigt mos.

Servera mannagrynsfisk med romsås och potatismos tillsammans med en god sallad och njut av en riktigt god middag.

Mannagrynsfisk med romsås
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar