Sallad på vintern kan ibland upplevas som lite tråkig, då t ex tomater inte smakar så mycket. Tomater, sallad och gurka har dessutom blivit väldigt dyra och har åkt långt. Kvar är då svenska rotfrukter som är i säsong och är billiga! Min treveckorssallad är väldigt god och populär men om du vill prova en variant så kommer den här. En universalsallad med vitkål och morötter.
Universalsallad är egentligen Jennie Walldéns uttryck, då jag först läst om salladen hos henne, men i min sallad så har jag förutom vitkål lagt till morötter också. Salladen var så god så jag stod vid diskbänken och åt ur en skål. Billigt och väldigt gott alltså.
Ca 300 g vitkål
Ca 150 g morötter
0,5 dl majonnäs
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
1 tsk socker
Rostade sesamfrön som topping
Riv vitkålen på en mandolin till tunna strimlor. Riv morötterna på det grova rivjärnet och samla allt i en stor bunke.
Blanda ingredienserna för den asiatiska dressingen och häll sedan dressingen över vitkål- och morotsrivet. Blanda runt, så alla grönsaker får smak av dressingen.
Vid servering – toppa gärna din universalsallad med vitkål och morötter med rostade sesamfrön. Vackert och gott!