Ricotta- och citronkaka

-

Är vi flera här som gillar programmet Benjamin’s på TV4? Jag är inget fan av Wahlgrensfamiljen, men Benjamins program har en skön stil tycker jag. Det är avslappnat och de verkar jag grymt roligt tillsammans! Både då de lagar mat och spelar musik. Från det programmet har jag plockat denna Ricotta- och citronkaka.

En ostkaka kan man säga – men betydligt fräschare än en klassisk svensk ostkaka tack vare citronen och limoncello-toppingen. Baka den här i helgen och njut av den utomhus i solen och värmen. Jag hoppas att sommarvärmen har kommit för att stanna nu!

Ricotta- och citronkaka

5 msk olivolja, till formen
100 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 ekologiska citroner
2 msk lemon curd
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
250 g ricotta
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt

Limoncello-topping:

1 dl limoncello
1 dl vatten
1 dl strösocker

florsocker

Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Smält smör i en kastrull och låt svalna.

Skölj och riv skalet av citronerna, dela och pressa ut saften. Ta fram en bunke och vispa ägg och socker pösigt med elvisp några minuter. Blanda i ricotta, smält smör, citronskal, citronjuice och lemon curd. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa ner fröna i smeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd i mjölblandningen i äggblandningen och rör om till en jämn smet.

Häll all olivolja i en rund form med löstagbar botten, smörj runt ordentligt, häll sedan smeten i formen (min springform läckte lite olja, så sätt gärna en plåt under vid gräddning för att slippa rengöra ugnen i efterhand).

Grädda kakan i ca 35-50 minuter i mitten av ugnen. Tiden kan variera något beroende form och ugn. Kolla med en baksticka om kakan är färdig, den ska även ha fått fin färg på ytan. Ta ut och låt din ricotta- och citronkaka svalna.

Ricotta- och citronkaka

Limoncello-topping

Koka sockerlag på socker, limoncello och vatten. Ställ åt sidan.

Lossa kakan från formen, nagga hål med en gaffel på toppen, rikligt, häll sedan över sockerlag, ganska rikligt, över kakan.

Servering: Pudra med florsocker och servera med vispad grädde.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar