Jordgubbspannacotta med jordgubbsspegel

-

Färska svenska jordgubbar, sommar och semester – det finns väl något lika med tecken mellan de orden? Det tycker jag i alla fall och kan inte riktigt äta mig mätt på svenska jordgubbar när det är säsong. Som söndagsefterrätt gjorde jag en jordgubbspannacotta med jordgubbsspegel och serverade våra gäster Emil och Christophe samt oss själva.

Efterrätten var väldigt god, lagom söt och lagom mycket. Det är riktigt roligt att servera en efterrätt och alla runt bordet skrapar upp det sista ur glaset för att det var så gott! Alla hade kunnat äta lite till, men jag gillar ändå att man skrapar för att få i sig det sista. Jag tar det som beröm.

För fyra glas jordgubbspannacotta

2,5 dl grädde
1 dl creme fraiche, 34%
0,5 dl strösocker
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
100 g färska jordgubbar

Jordgubbsspegel

200-250 g jordgubbar
100 g rabarber
3 msk strösocker

Börja med pannacottan. Lägg gelatinblad eller gelatinpulver i blöt (om du använder gelatinpulver så finns en instruktion på förpackningen). Mixa även jordgubbarna i en bunke och ställ åt sidan.

Blanda grädde, creme fraiche och strösocker i en kastrull och gör ett uppkok medan du vispar. Dra kastrullen åt sidan och vispa ner gelatin samt mixade jordgubbar. Häll upp i snygga glas och ställ in i kylen åtminstone 3 timmar.

Pannacotta är en perfekt efterrätt då den måste förberedas. Förbered även jordgubbsspegeln. Dela jordgubbarna och skiva din rabarber. Lägg i en kastrull tillsammans med strösocker och låt puttra tills allt är ett mos. Lägg över moset i en sil och låt jordgubbssaften rinna ner.

När det är dags för servering, ta fram dina pannacottaglas och skeda över lite av jordgubbssaften. Snurra glaset så saften rinner ut längs kanterna. Toppa ev med rivet limeskal och någon fler färsk jordgubbe.

Att servera en jordgubbspannacotta med jordgubbsspegel är såå gott och såå mycket svensk sommar!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar