Chokladkaka med zucchini

-

Att passa på att njuta av svenska grönsaker i säsong är det bästa och godaste vi kan göra just nu. Och tro det eller ej, det går att göra en riktigt god chokladkaka med zucchini att njuta av i höst. Antingen om ni har odlat zucchini själva eller så går det att köpa billigt i din butik. Kanske kan det få bli ert helgfika redan i helgen? (och nej, kakan smakar inte zucchini utan är bara en saftig och väldigt god chokladkaka).

Receptet har jag hittat inne hos Camilla Hamid som är en kakdrottning utav rang. Jag gjorde dock bara hälften av den glasyr som hon angett, så du hittar mitt recept här nedan.

200 g riven och avrunnen zucchini (ca 1 medelstor zucchini)
2 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk espressopulver (jag använde snabbkaffepulver)
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 st ägg
0,5 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form ca 20×25 cm, med bakplåtspapper. Skölj zucchinin och skär av ändarna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn. Krama ur saften och låt sedan den rivna zucchinin ligga och rinna av i en sil.

Blanda ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ihop olja, strösocker, farinsocker i en annan bunke. Tillsätt ett ägg i taget till bunken med socker och rör om mellan varje ägg. Tillsätt sedan creme fraiche och riven zucchini och rör om till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.

Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.

Chokladkaka med zucchini

Chokladglasyr

150 g mörk choklad (jag brukar ta chokladknappar från Odense, 150 g/påse)
0,5 dl socker
0,5 dl vispgrädde
50 g smör
Flingsalt

Mät upp strösocker, vispgrädde och smör i en kastrull. Låt gräddblandningen koka upp och låt sjuda i 3-4 minuter eller tills sockerkristallerna har smält. Ta kastrullen av plattan och tillsätt hackad choklad eller chokladknappar. Rör tills chokladen smält och det har blivit en blank smet. Låt glasyren svalna och tjockna i rumstemperatur.

Bred krämen över kakan och strö på flingsalt om du vill. Låt stå i kyl i nån timme innan du skär upp den i rutor.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Asiatisk silkestofu-middag

Snöbollar som julgodis

Populära kategorier

Lämna ett svar