Det var ändå lite lustigt när jag cyklade hem från jobbet igår. Jag var själv hemma till middag och klurade på vad jag var sugen på (och som alltid finns där en tanke på om vi har något hemma som behöver göras åt för att undvika matsvinn). Av en händelse så blev jag sugen på gammeldags stuvade morötter till middag och visste dessutom att jag hade morötter hemma.
Kanske lite lustigt att helt plötsligt bli sugen på en rätt jag inte ätit på många år, men när jag väl tänkt tanken så visste jag att jag ville ha gammeldags stuvade morötter till middag. Jag tittade i frysen och hittade färdig falafel att steka på. Det fick bli på sidan av morötterna, vilket funkade fint! Annars kan några prinskorvar passa fint eller vanlig stekt falukorv.
3 morötter
25 g smör
2 msk vetemjöl
Mjölk till redningen blir lagom tjock, ca 1-2 dl
Ev en skvätt grädde
Salt & peppar
Börja med att borsta (eller skala) morötterna och slanta dem i lagom tjocka slantar. Koka dem 3-4 minuter i vatten. Häll av morotsvattnet och lägg morötterna åt sidan medan du gör bechamelsåsen.
Smält smöret i kastrullen och vispa sedan ner vetemjöl. Fortsätt att hälla i lite mjölk i taget och vispa hela tiden. Mjölet kommer att lösas upp och vara tjockt till en början, men då kan du fortsätta med mera mjölk till din sås blir lagom tjock. Smaka av med salt & peppar (eventuellt grädde) och vänd sedan ner de kokta morotsslantarna. Servera dina gammeldags stuvade morötter och njut av en enkel, god och billig måltid.