Ni kanske minns min saffranspasta med räkor som jag gjorde strax före jul? Riktigt god förstås, så jag blev sugen att göra den igen. Men den här gången var jag mera sugen på vardagspasta och att det skulle bli mera mat så det räcker till matlådan också. Så jag gjorde en ny saffranspasta med räkor, broccoli och morötter istället. Lika god, eller kanske till och med ännu godare än den första?
Och ja, vi kan äta saffran även i januari. Vi kan njuta av smaken hela året – titta bara på gotlänningarna som äter saffranspannkaka året runt. Det här var så gott så kanske en rätt till helgen då vi firar Trettondagen.
Spagetti till 4-5 personer
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 stor morot
Ca 1 dl creme fraiche
Ca 1 dl grädde
Ca 0,3 g saffran
7-10 broccolibuketter (frysta tinade)
Skalade räkor i mindre bitar
Salt & peppar
Sätt igång en pastakastrull för kokning och hacka lök samt vitlök. Starta en stekpanna och ta olja i botten. Fräs först löken ett par minuter och sedan vitlök en minut till. Fortsätt med riven morot och saffran – låt fräsa ett par minuter också.

Fyll på med creme fraiche och grädde och låt puttra tills pastan är klar. Häll av spagettin och lägg ner den i stekpannan. Rör om, så du får god saffranssås runt all spagetti. Lägg ner broccoli och rör om igen och fortsätt till sist med räkorna. Smaksätt med salt och peppar.


Häll gärna upp din goda saffranspasta med räkor, broccoli och morötter i ett snyggt fat och ställ mitt på bordet. Låt gästerna hugga in och bjud gärna på något gott bröd på sidan om.
