Champagneprovning på Krogen Astrid

-

Daniel och jag brukar försöka hoppa på och anmäla oss till olika aktiviteter som känns roliga. Det kan vara allt från RunStreak, LadängEverest, skaffa en fjällägenhet, börs-tävling till mat & dryck (ex Club Carusell) som händer i vårt närområde. Att försöka maxa livet på olika sätt är så roligt! Vissa blir stressade av allt vi gör, men så länge vi har roligt så kör vi på. Igår så var vi gäster på champagneprovning på Krogen Astrid i centrala Östersund.

Själva provningen hölls i av sommelieren Maria Kull som till vardags bor i Umeå. Hon spred både glädje och mycket kunskap om området Champagne i Frankrike, om tillverkningsprocessen, människorna och traditionen men även de fyra olika champagne-sorterna som vi fick prova.

Maria Kull sommelier

Först gick vi igenom de olika sorterna med doft och smak – att försöka sätta ord på den doft och smak som vi alla känner. Krogen Astrid hade också satt ihop olika maträtter som vi fick prova till de olika glasen och verkligen känna skillnaden mellan de olika champagnerna. En sort framhävde ingefäran i vår laxsushi medan nästa champagne istället framhävde själva laxen. Spännande!

Kvällens champagne

Så, nu är ni säkert nyfikna vilka sorter champagne vi fick prova och även vilken mat som Maria och Astrid matchat ihop. Vi började med en Palmers & Co från 2016. En vintage som betyder att den måste ha lagrats minst tre år.

Palmers & Co champagne

Glas nummer två var en Charles Heidsieck från 2019. Det är en Brut Réserve där Brut betyder torr (också sötningsgrad) och Réserve betyder ”det vinmakaren tycker är extra bra”.

Ang ordet Brut så finns det också olika klasser av hur torr en champagne är. Vi har tex Brut Nature som är den minst sötade, bara 0-3 gram socker. Sen kommer Extra Brut med 0-6 gram socker och till sist Brut Champagne med 0-12 gram socker. Läs mera här.

Charles Heidsieck champagne

Vi gick vidare till glas nummer tre som var en Louis Roederer collection 244, också från 2019. Louis Roederer ärvde champagnehuset 1833 och var en av de första som odlade sina egna druvor.

Louis Roederer champagne

Fjärde och sista glaset var en Marc Hebrart, en Brut och Premier Cru från 2019. Det var också en ”Special Club” vilket innebär att det är en extra fin flaska champagne.

Ang Grand Cru (där Cru = byar) och Premier Cru så är Grand Cru de allra finaste gårdarna i Champagne. Det finns 17 vingårdar som har utmärkelsen Grand Cru.

Av de 319 byar (Cru’s) som finns i Champagne så räknas 42 st som Premier Cru. De har mycket bra förutsättningar för att skapa magisk champagne, men ändå snäppet under Grand Cru.

Marc Hebrart champagne

Kvällens mat

Kvällens mat var ett urval av Krogen Astrids utbud som matchats in för att passa till maten. Maria berättade att hon tagit ner styrkan på någon rätt men i stort sett ordinarie smaksättning.

Först ut var laxsushi med forellrom och ingefära. Här blev det en smakupptäckt där glas nummer två lyfte fram ingefäran och glas nummer tre istället lyfte fram laxen. Kul och väldigt goda smaker.

Drottningkammusslorna är Krogen Astrids signaturrätt och en smakbit där du ska ta allt i samma tugga. Pilla loss musslan och svep den sedan som ett ostron.

Kingfish med krispiga grönsaker och en smakrik sojasås samt till sist en koreanska pannkaka med krispiga grönsaker och bakad fläsksida.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar