Svamppanna med bryntsmör-potatismos

-

Jag tittade in i kylen igår och insåg att jag hade två förpackningar med champinjoner (i princip oöppnade) och jag vill ju verkligen inte kasta mat. Dags att göra något åt saken! Och en av de godaste svamprätterna jag har lagat någon gång, är denna svamppanna med bryntsmör-potatismos. Så även om ni inte tror att det här är något för er, så ber jag er att prova denna rätt – för den är såå god! Kanske ett första insteg till en vegetarisk rätt (som dessutom enkelt görs om till en vegansk rätt).

7-8 champinjoner
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche (det går bra med veganskt alternativ också, som iMat eller iFraiche)
1-2 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
2 tsk grovkornig senap, själv körde jag Nisses senap från Vänersborg
2-3 tsk soja
salt + svartpeppar
1 tetra/burk à 400 g kokta svarta bönor
ev. lite citronsaft

Potatismos med brynt smör:
5 stora potatisar
ca 30g smör (testa med veganskt smör)
Späd med mjölk (växtbaserad mjölk funkar finfint)
salt

färsk persilja
bladspenat
lite extra svarta bönor
ev. lite rosepeppar

Börja med att finhacka lök och vitlök, samt dela svampen i mindre bitar. Stek i rikligt med olja tillsammans med svampen. Stek tills att svampen släpper vätska och låt den koka in en aning. Tillsätt tomatpuré och låt steka ytterligare någon minut. Ha i crème fraîche, senap, soja, svartpeppar och timjan.

Svamppanna med bryntsmör-potatismos

Låt koka ca 10 minuter på medelvärme och smaka därefter av med salt och svartpeppar. Om du vill ha såsen lite syrligare kan du ha i lite citronsaft också. Avsluta med att vända ner avsköljda, förkokta svarta bönor och rör runt. De behöver inte koka, utan bara bli varma. Spara ev några för dekorering.

Svamppanna med bryntsmör-potatismos

Potatismos med brynt smör

Skala potatisen och skär i mindre bitar, desto fortare blir de klara. Laga potatismoset genom att först koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sedan häller du av vattnet, mosar potatisen med en elvisp och saltar lite.

Under tiden potatisen kokar så hinner du smälta smöret i en liten kastrull på sidan tills att det slutar bubbla och blir lite brunt. Vänd ner smöret i den mosade potatisen tillsammans med mjölk och vispa runt tills att det blir så slätt och fluffigt som du vill ha det.

Servering

Servera din svamppanna med bryntsmör-potatismos tillsammans med en god sallad. Kanske lite rosépeppar om du gillar det. Tacka mig sen!

Svamppanna med bryntsmör-potatismos
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar