Kycklingpaj med bacon och fetaost

-

Pajer alltså, det är verkligen en av mina favoriter. När man dessutom kan variera dem i all oändlighet så ledsnar jag aldrig. Senast blev det en kycklingpaj med bacon och fetaost som vi åt här hemma igår. Saga och Vilde är hemma igen, så en riktig festmåltid med nära och kära!

Receptet har jag hittat inne hos Lena & Kajsa och i princip bara kopierat. Jag körde min egen utprovade pajdeg och la till lite champinjoner som jag ändå hade hemma. Och det är en annan del av det som är så bra med paj – det är inte supernoga vad du lägger i pajskalet. Det allra mesta blir gott tillsammans med pajskalet och en äggstanning + ost.

Pajdegen

100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl eller kornmjöl (valfritt kraftigare mjöl med mera fibrer)

Börja med pajdegen. Ta fram smöret så det hinner bli lite mjukt och sen blandar du ihop en deg tillsammans med vetemjöl och kornmjöl. Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut i valfri pajform och ställ gärna in pajformen en stund i kylen (det går också utmärkt att förbereda pajformen dagen innan och förvara i kylskåpet). Grädda pajdegen i 10 min utan fyllning.

Pajfyllning

Kycklingkött från 0,5 grillad kyckling
1 paket bacon
1 röd paprika
Ca 10 cm purjolök
3-4 färska champinjoner
2 klyftor vitlök
150 g fetaost
Valfri riven ost

3 ägg
2,5 dl grädde
2 tsk oregano
Salt & peppar

Skär bacon i strimlor och stek i stekpannan. Under tiden hinner du skära purjolök, paprika och champinjoner. Lägg bacon åt sidan och stek grönsakerna samt hackad vitlök. Lägg tillbaka baconet tillsammans med grillad kyckling i bitar.

Kycklingpaj med bacon och fetaost

När pajskalet är förgräddat så lägg ner kycklingblandningen i skalet. Smula fetaost över och även riven ost. Vispa ihop äggstanningen häll den jämnt över och sätt in pajen i ugnen. Ca 30 min (men håll koll, alla ugnar är olika) och under tiden svänger du ihop en god grönsallad.

Kanske är Kycklingpaj med bacon och fetaost din helgmiddag på torsdag, då vi firar Kristi flygare?

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar