Att laga mat och äta i vårt kära VillaViste är speciellt! Jag har inte alla saker i köket som jag har hemma, men jag har det mesta ändå. Sen gillar jag ju att ta av det jag har för att få ihop en bra middag också. Senast resulterade det i en middag teriyakilövbiff med ris som vi njöt av tillsammans med en granne.
En riktigt god middag som går fort att tillaga, men det är en del att förbereda. Å andra sidan kan man förbereda långt innan. Kött och grönsaker kan ligga i sin marinad länge och även såsen kan man förbereda.
Ca 450 g lövbiff, skuren i strimlor
En bit vitkål, skuren i stora bitar
1 röd paprika, skuren i stora bitar
Ca 5-10 cm purjolök, slantade
1 gul lök, skuren i halvmånar
1 msk finhackad ingefära
1-2 finhackade vitlöksklyftor
Olja till stekning
Marinad:
1 tsk bakpulver
1 msk majsstärkelse
1/2 dl teriyakisås
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
Sås att steka med:
1 dl teriyakisås
2 msk japansk soja
1 msk honung
2 tsk risvinäger
1 msk majsstärkelse
1 dl vatten
Att servera till:
Kokt ris
Salladslök eller purjolök att strö över
Jordnötter
Rostade sesamfrön
Skär kött och grönsaker i strimlor och bitar, samt finhacka vitlök och ingefära. Lägg ner i en stor bunke. Pudra bakpulver och majsstärkelse över, blanda runt och häll sedan på teriyakisås, soja och sesamolja. Blanda runt igen och ställ åt sidan.
Blanda även ihop såsen i en bunke för sig och ställ åt sidan.
När riset nästan kokat halvvägs så startar du en stekpanna på hög temperatur. Ta lite olja i botten och häll sedan ner allt kött och alla grönsaker i stekpannan. Låt fräsa i några minuter (rör då och då) och sen häller du på såsen. Låt såsen koka upp och fräsa ytterligare några minuter, sen är middagen klar.
Jag valde att servera min teriyakilövbiff med ris, salladslök, jordnötter och rostade sesamfrön och det blev såå gott! Perfekt middag att sitta länge vid bordet och hinna prata med varandra. Så det får bli mitt tips till lördagsmiddagen.