Lasagne med mirepoix-köttfärssås

-

Som ni kanske minns så gjorde jag en köttfärssås för någon vecka sedan. Jag använde den franska grunden Mirepoix i köttfärssåsen och banne mig – det var nog en av de godaste köttfärssåser jag har gjort. Av den överblivna köttfärssåsen så svängde jag sedan ihop en lasagne med mirepoix-köttfärs. Också jättegod såklart.

Lasagne med mirepoix-köttfärssås är en middag som tar längre tid att laga, då din köttfärssås måste få puttra. Så mitt bästa tips är att du gör köttfärssåsen dag 1 och sen lägger du ihop en lasagne dag 2. Då har du mat som räcker i flera dagar sen.

Vi börjar med köttfärssåsen

1,5-2 gula lökar
1 morot
1 stjälk selleri
Ca 25 g smör att steka i
1-2 msk tomatpuré
5-6 färska champinjoner
1-2 vitlöksklyftor
1 burk tomater, jag valde Hela skalade tomater
1 köttbuljongtärning
Salt & peppar

800 g blandfärs

Börja med att hacka upp alla grönsakerna. Försök att få dem i samma storlek så de tillagas likvärdigt i stekpannan.

Dags för att stekning, och jag började faktiskt med att steka köttfärsen. Stek och fördela i mindre bitar. När köttfärsen är stekt, häll över till ett fat på sidan.

Lägg ner smör och låt smälta i stekpannan. Tillsätt sedan dina Mirepoix-grönsaker och låt fräsa/koka i fettet tills löken blivit genomskinlig. Viktigt att de inte bryns i stekpannan, då får du tillsätta mera fett. Rör då och då så du håller koll.

Efter ca 7-8 min så gör du ett hålrum och lägger ner tomatpuré, viktigt att den får fräsa någon minut för att få bort den stickiga smaken. Tillsätt även hackad vitlök och skivade champinjoner. Tillsätt även den redan stekta köttfärsen.

Fortsätt med tomater i någon form och skölj ut förpackningen med lite vatten och tillsätt även det i stekpannan. Lägg ner en köttbuljongtärning och låt allt få puttra medan din spagetti kokar. Ju längre en köttfärssås får puttra, desto godare tenderar den att bli. Kom ihåg att smaka av köttfärssåsen med salt och peppar också.

Ostsås:

50 g smör
3/4 dl vetemjöl
Mjölk
Salt och peppar
2-3 dl riven ost

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet så det löses upp helt och späd med lite mjölk ofta. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten och ta så mycket mjölk som behövs för att få en bra konsistens på din sås. Ta kastrullen av plattan och häll ner den rivna osten, fortsätt vispa så osten löses upp. Smaksätt med salt och peppar.

Lasagnen:

Lasagneplattor
Ev mera riven ost att toppa med

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsfast form och börja med att hälla i 1/3 ostsås i botten. Lägg på torra lasagneplattor och varva dessa med köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor och sist ostsås högst upp. Toppa ev med mera riven ost och några drag med pepparkvarnen. Sätt in i ugnen ca 20-30 min, tills ytan är gräddad och ställ sedan fram hela formen på middagsbordet.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar