Det är sparristider och då vill jag verkligen passa på att frossa i denna goda grönsak. Oftast äter jag grön sparris då den är mycket lättare att få tag i men jag köper vit sparris om jag kommer över den. De gjorde jag igår och ikväll, på självaste Kristi himmelfärdsdagen, så festade vi loss på vit sparris med mousselinesås och rom. Receptet har jag hittat hos Catarina König och bara kopierat. Hon använder lyxig löjrom i sitt recept, men jag tog vad jag hade hemma och använde tångrom istället.
Mousselinesås låter väldigt avancerat men man kan enkelt översätta med att jag gör en hollandaisesås och bara vänder ner vispad grädde i slutet. Så en otroligt lyxig förrätt för fyra kommer här.
8-10 vita sparrisar
1 l vatten
1 tsk salt
2 skivor citronskal (skala av med skalare)
Mousselinesås
1 äggula
1 msk citronsaft
1/2 msk kallt vatten
150g smör, smält
5-6 stänk tabasko
salt
Lite citronzest
1/2 dl vispad grädde
Topping
80g löjrom (funkar med forell också) (eller tångrom som jag använde)
Hackad gräslök
Ev smörgåskrasse
Nymalen svartpeppar
Tillagning
Sätt igång en traktörpanna eller en vid kastrull med vatten och salt på spisen. Låt koka upp. Skala din sparris och ansa / ta bort en bit av nedre delen som kan vara lite träig.
Dra ner värmen så vattnet småkokar / sjuder och tillsätt citronskal och sparris. Låt koka ca 10 minuter tills en sticka går igenom (men inte allt för mjuka sparris).

Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och låt svalna något. Lägg äggulan, citronsaft och vatten i en kastrull. Vispa kraftigt med handvisp på medelhög värme tills det tjocknar. Tänk på att inte använda för hög värme, då kommer ägget att koagulera och du får börja om från början. Det skall bara precis gå ihop och bli en tjock kräm. (Är du osäker, kör över vattenbad).



När krämen tjocknat, ta kastrullen av spisen och vispa i smöret successivt med en tunn stråle. Nu blir det en tjock härlig hollandaise. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner i såsen. Smaka av med några droppar tabasko, salt och lite citronzest.

Montera förrätten
Lägg upp sparrisarna på tallrikar och fördela såsen över. Toppa med rom, fint hackad gräslök och ev klippt smörgåskrasse. Snyggt och gott att pudra över lite svartpeppar det sista du gör.


Tips!
– Om du blir osäker och vill göra sparrisen lite innan, så går det bra. Den går att värma upp lite i mikron innan servering.
– Hetta inte upp såsen på nytt, den skär sig som en bearnaisesås.