Torsk med äggsås

-

En sådan där måltid, som min generation brukar komma ihåg från skolan och som ganska få tyckte var god då, men som ärligt talat är jättegod idag. Det är torsk med äggsås.

Det stod på menyn hemma hos oss en kväll och då vi var väldigt hungriga båda två, så bad jag Daniel att hjälpa till. Han gillar inte att laga mat och känner sig knappt bekväm i köket, men han kavlade upp ärmarna ändå. Jag hade kokat äggen i förväg, så det var ”bara” att göra en bechamelsås och sen blanda i hackade ägg och dill. Jag skrev ”bara” då det inte är helt självklart att göra en bechamelsås ifall man aldrig har provat. Så här blev hela vår middag:

1 paket tinad torsk 400g

potatis att koka

Äggsås:
2 hårdkokta ägg
3 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ pressad citron
½ fiskbuljongtärning
1 knippe dill
1 knippe persilja
Salt & vitpeppar

Börja med att sätta på potatis för kokning + 2 ägg (antingen tillsammans med potatisen eller i en egen kastrull). Låt de kokade äggen svalna.

Smält smör i en kastrull och häll på vetemjöl under omrörning. Fyll på med mjölk, gärna lite i taget och vispa samtidigt. Låt koka upp och tjockna, men vispa hela tiden, då det lätt bränner fast i botten. Fyll på med citron, buljong/fond, dill och persilja. Hacka de avsvalnade äggen och blanda ner dem i såsen. Avsluta med salt och peppar.

Torsken delade jag i två bitar och sänkte ner en och en kastrull, där det kokade:
1 liter vatten
1 msk socker
1 msk salt
1 msk vinäger

Låt torsken småkoka i ca 7-8 min, tills fisken är vit rakt igenom. Ta upp och dela i mindre bitar. Så har ni potatis, kokt torsk och äggsås. Vi valde att ta lite gröna ärtor på toppen, riktigt gott alltihopa!

Torsk med äggsås1

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar