Tunnpannkakor

-

Meatfree Monday idag och det behöver inte betyda någon avancerad ny mat, utan idag får det bli helt vanliga tunnpannkakor. Det råder delade meningar ifall man säger ugnspannkaka för pannkaka gräddad i ugn, tunnpannkakor för de tunna stora pannkakorna och plättar för de små tunna som man gräddar i ett avsett plättjärn. Vissa säger tjockpannkaka istället för ugnspannkaka, vissa säger bara pannkaka för de stora tunna pannkakorna och småpannkakor istället för plättar. Det finns säkert mängder av andra ord som folk över landet använder och därtill lika många recept.

Jag lyssnade på senaste podden Matsamtalet, med mästerkocken Sigrid Bárány och Johan ”Matgeek ” Hedberg (mera känd på YouTube), som handlar just om pannkakor i alla dess former. De tittar jorden runt och pratar om världens många olika typer av pannkakor, men är också inne på frågan ifall pannkakan är en av de mest miljösmarta rätter vi kan använda? Med tanke på att vi hittar alla ingredienser (förutom salt) i vår närmiljö, så är transport-miljöbelastningen minimal. Hur lagar du dina pannkakor? Här kommer min mammas recept på tunnpannkakor, som jag älskar och försöker föra vidare till mina barn. För fyra personer:

3 ägg
3 dl vetemjöl
5½-6 dl mjölk
salt
1-2 msk vetekli

Knäck äggen och vispa sönder dem i din skål. Blanda ner mjöl och mjölk, enklast att ta en dl mjölk åt gången för att på så sätt kunna vispa sönder vetemjölsklumparna. Smaksätt med salt och vispa ner vetekli. Ifall ni har tid, låt blandningen stå en kvart, så ingredienserna hinner svälla lite och också lösas upp. Använd smör i din stekpanna och stek dina tunnpannkakor ganska hårt, så de får en lagom bryning. Servera med valfri sylt, hemmagjord Nuella, vispad grädde eller ibland med glass. Enkel, snabbt och något som nästan alla gillar.

Tunnpannkakor

Andra pannkakor jag har gjort:
American Pancakes – det kan vara ett av mina mest lästa inlägg
Belgiska våfflor
Kikärtpannkakor
Ugnspannkaka med äpplen
Ugnspannkaka med keso

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar