Lakritsdagen

-

Alla dessa temadagar är ju roliga. Många kan man sitta och skratta åt och fundera på vem som kom på dem, men vissa är ju bra och som till och med blivit vedertagna. Kanelbullens dag 4:e okt vill man ju inte missa tex. Idag är det lakritsdagen och frågan är ifall man vill missa den? Nej, det låter lite för gott för att strunta i en sådan temadag, eller hur?

En väldigt enkel god sak att göra på lakritsdagen, är kladdkaka med ett täcke lakritschoklad ovanpå. Det ska ni få här nedan. Det var min dotter Saga som älskar kladdkaka, men som ändå ville ha en tvist på kakan. Så hon hackade lakritschoklad och strödde ovanpå så det fick smälta på den varma kakan. Det kan vara den godaste kladdkakan jag smakat någon gång. Så här:

100 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g lakritschoklad

Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägg och socker lätt, blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Vispa ner smöret. Häll smeten i en smord form med bakpapper i botten. Grädda i 175 grader ca 25 min (men håll koll, bättre lite för lös än för hård. Den stelnar efter att man tagit ut den också). Ställ kallt att svalna. Servera med vispad grädde.

Lakritsdagen
Bilden ovan är utan lakritschoklad, då min chokladkaka helt plötsligt var borta när jag skulle använda den. Så det här är en helt vanlig neutral kladdkaka – nästan lika gott.

Ifall ni är sugna på annat med lakrits, så har jag några tips nedan:


Chokladdoppad lakritskola


Lakritsklubbor


Kolakakor med citronlakrits

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar