Jitterbuggare

-

Att kasta eller spola bort riktig mat, är jag både för ekonomisk och miljöintresserad för att kunna göra. Att smaka på mat vars datum har gått ut, för oftast funkar det både 3-4 dagar över datumet, är en självklarhet. Att laga andra rätter av rester, eller att packa resterna direkt som matlådor är en självklarhet. Lika så om jag har ett par äggvitor över från ett par dagar tillbaka, som stått i en burk i kylen, då lagar jag något annat av dem.

Så blev det den här gången, då jag hade just ett par vitor över och inte ville göra vanliga maränger av dem och inte heller spola bort dem. Jag googlar, läser bloggar och fiskar inspiration och då bestämde jag mig för Jitterbuggare. Det blev då första gången i mitt liv som jag ens smakat dem. Så här gjorde jag:

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
1 äggula

1-2 äggvitor
1 dl socker

Ta fram smöret en stund innan, så det hinner mjukna. Sätt igång ugnen på 175 grader.

Blanda och knåda ihop mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 0,5 cm tjock rektangel, 16×30 cm. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.

Jitterbuggare

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar