Idag är det Mors dag och ifall ni vill bjuda er kära mamma på något lättlagat men ändå väldigt gott, så tycker jag att ni ska bjuda på min morsdagsefterrätt. Det är en marängbotten där jag lägger på lemon curd, lite vispad grädde och toppar med jordgubbar och choklad. Antingen om ni bjuder som en efterrätt efter en hel middag, eller som en fika tillsammans med en kopp kaffe. Gott vilket som! Så här:
4 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitorna en stund för sig själva, och häll sedan ner strösockret lite i taget (vissa vill använda ättiksprit i sina maränger, men jag brukar inte använda det och jag tycker att det funkar lika bra). När marängsmeten är fast och man kan vända skålen upp och ner över huvudet (minns ni när man provade som barn, eller som vuxen för att vidarebefordra kunskapen till sina egna barn? Haha.. ) så är smeten klar. Sätt ugnen på 100 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Bred ut din marängsmet i cirklar med en liten fördjupning i mitten, ca 6-7 cm i diameter.
Sätt in plåten i ugnen och låt stå i 1-2 h. Stäng då av ugnen och låt dem stå kvar på eftervärme. Håll lite koll under tiden och prova lyfta dina marängbottnar, när de är tillräckligt torra och lätta, så är de klara. Härifrån kan man spara sina marängbottnar i en låda i skafferiet hur länge som helst. När det är dags för din efterrätt, förbereder du lite fyllning:
Vispgrädde
Lemon curd
Jordgubbar
Chokladprickar eller hackad choklad
Vispa grädde och lägg en marängbotten på en assiett. Lägg på lite lemon curd och toppa med vispad grädde. Skiva eller klyfta dina jordgubbar och lägg dem tillsammans med choklad på toppen. Mums!