TexMex-varianter

-

Är det någon fler än jag som ibland blandar ihop alla olika TexMex-varianter? Vad är det som skiljer fajitas mot enchiladas eller burritos? Eller kanske har man koll på de allra vanligaste varianterna, och vill lära sig mera? Här nedan kommer min TexMex-sammanfattning för att reda ut och lära sig mera om den väldigt goda maten med ursprung från Mexico:

Tacos – Den allra vanligaste varianten och som äts av många svenska familjer varje fredag. Även hos oss är tacofredag ett inarbetat mönster, och min dotter Saga brukar blanda sin egen tacokrydda till köttfärsen. Vårt utbud på middagsbordet brukar vara:
Tortillas
Nachos
Köttfärs kryddad med tacokrydda
Vitlökssås – Creme Fraiche, hackad vitlök, salt & peppar
Guacamole – mitt måste på tacobordet. Det är så gott!
Bananskivor
Småbitar grönsaker, oftast tomater, paprika, gurka, majs
Riven ost – oftast hushållsost

Enchiladas – Antingen om man gör enchiladas direkt från början eller om man gör enchiladas därför att det finns köttfärs eller kycklingrester. Ifall det är köttfärsrester, så brukar jag göra en röra av köttfärs och lite creme fraiche med vitlök, lägga röran på ett tortillabröd och rulla ihop. Lägg dina rullar ganska tätt ihop i en ugnsform med skarven neråt och täck rullarna med tacosås och riven ost. Gratinera dina enchiladas tills osten har smält och servera som de är eller tillsammans med ris och sås. Enchiladas är ursprunget till detta inlägg, och senaste veckans taco-tema, då jag valde att kalla mina enchiladas för burritos, då jag helt inte visste bättre.

Burritos – Burritos är en annan typ av taco. Gör den köttfärs/kyckling som du vill servera och servera dem i de största tortillabröden, så det går att omsluta din fyllning. Fyll din Burrito med kött, ris, bönor, grönsaker och valfri sås – min absoluta favorit är Guacamole som jag äter varje gång det står tacomiddag på menyn. Utan att ha testat att göra Burritos hemma själv, så skulle jag säga att det här är den matigaste varianten.

Fajitas – Fajitas är i princip som Burritos fast utan ris och bönor. Förbered den kyckling du vill äta, men stek den tillsammans med paprikaskivor och krydda den a la Fajitas istället. Skillnaden är att Fajitas alltid smakar lite rökigt och är mindre i storlek. Sen lägger man till de grönsaker och såser man gillar. Ifall det blir kyckling och paprikaröra över, så är det jättegott att ta i matlådan dagen efter, tillsammans med ris.

TexMex-varianter

Nu blev det här ett samlingsinlägg om de olika TexMex-varianter som jag brukar göra. Vad gillar ni samlingsinlägg? Är det praktiskt att kunna leta från samma sida? Att man vet att det blir tacofredag även nästa fredag, men jag skulle vilja variera mig? Kommentera gärna och kom också gärna med förslag om andra samlingsinlägg ni skulle uppskatta. Tack!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar