Bärsäsongen är här och nästan över. Jag hann knappt plocka jordgubbar, men fick i alla fall ihop 3 kg som numera ligger i frysen och väntar på vinterns syltkokning. Men andra bär som man kan laga av, är bla vinbär. Här kommer det chokladrutor med vinbär. Jag valde svarta vinbär, då de är så goda och jag gissade att de skulle passa bra ihop med choklad.
175 g Smör
4 ägg
4 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1½ dl kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl svarta vinbär
Till servering:
Vispad grädde
Karamelliserad mjölk
Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Vispa ihop ägg och socker och blanda det sedan med mjöl, kakao, bakpulver och salt. Häll ner det smälta smöret och blanda.
Häll över chokladsmeten i en ugnsform ca 20*30 cm och smeta ut den jämnt. Strö över svarta vinbär och sätt in i ugnen. Grädda ca 25 min och ta sedan ut kakan. Låt kakan svalna och skär upp den i rutor. Vispa grädden och ta i lite karamelliserad mjölk. Blanda och smaka av. Kakan är god som den är, men får absolut ett lyft av gräddblandningen. Testa!
En annan väldigt god sak man kan göra med svarta vinbär är min kompis Evas glass. Slurp vad gott!
Mm, de här rutorna satt som ett smäck efter löpning och middag igår. :)
Visst var de goda?! Inte jättespeciella helt själva, men tillsammans med gräddblandningen blev de verkligen goda!