Black bean burger

-

Meatfree Monday idag och jag ska bjuda på en riktigt god vegetarisk burgare. Jag har hittat receptet inne hos Coop och i princip kopierat det rakt av. En black bean burger fick bli vår middag igår. Jag tyckte att min burgare verkligen blev jättegod och något jag kommer att äta igen.

Nedan ser ni receptet från Coop där de skriver att det är för fyra personer. Jag lagade hälften och fick ut fyra burgare, så för oss räcker halva receptet till två middagar – alltså fyra personer. Därför uppskattar jag receptet nedan till 8 personer.

8 PORTIONER:
800 g svarta bönor kokta på burk (bruttovikt)
1/2 gul lök
1.5 dl fiberhavregryn
1 ägg
2 vitlöksklyftor, skivade
1-2 tsk sriracha (smaka av och ta mera ifall det inte är barnmat)
1 msk kinesisk soja
1 msk mald spiskummin
1 msk paprikapulver
0.5 msk mald koriander
0.5 tsk salt
neutral olja till stekning

TILL SERVERING:
1/2-2 dl majonnäs
1 msk sambal oelek
8 hamburgerbröd
8 salladsblad
1-2 skivade tomater

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mosa bönorna med en gaffel. Hacka löken grovt. Mixa löken med havregryn, ägg, vitlök, sriracha, soja, kryddor och salt i en matberedare till en slät smet. Blanda ner de mosade bönorna i smeten och kör matberedaren en kort stund till, så smeten blandas.

Hetta upp olja i en stekpanna och skeda upp 8 stora klickar av smeten i pannan. Platta ut till burgare. Jag valde att lägga smeten i en rund bakform i metall, som är tänkt för att trycka ut tekakor. Det är valfritt, jag gjorde det för att få runda hamburgare med en skarp kant. Stek på låg till medelvärme ca 8 min per sida.

Blanda majonnäs med sambal oelek till en dressing.

Värm bröden i stekpannan och fyll med sallad, burgare, tomat, och chilidressingen. Efter att jag fotat, så la jag även på en skiva ost. Supergott!

Black bean burger

Vill ni få andra förslag på vegetarisk mat, så kan ni följa min tagg Meatfree Monday eller följa min kategori Vegetariskt.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar