Morotskaka i säsong

-

En av våra bästa närproducerade råvaror vi kan köpa just nu, är morötter. Vad passar då bättre som fika, än morotskaka? En kaka som varit populär väldigt länge och med all rätt, det är en väldigt god kaka. Och då vi pratar om att ta vara på våra livsmedel, så var julens valnötter inititativet till att jag gjorde kakan häromdagen.

I helgen som var så fick vi till slut ner alla julkartonger i källaren och kvar var en skål med valnötter. Jag och Alva knäckte dem och jag hade en liten mindre skål med skalade valnötter. Det var ett tag sedan jag gjorde en morotskaka, så nu var det dags. Jag har gjort den enligt receptet av Systrarna Eisenman, som skrivit boken Två systrar söta mfl. I den boken kallas kakan den Ultimata morotskakan och det är numera den enda morotskaka jag bakar.

2-3 morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja (eller solrosolja)
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas

200 g creme cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ev några droppar limesaft och limeskal

Börja med att koka morötterna och att knäcka valnötterna. Det kan man lika gärna göra dagen innan ifall man vet att man har snålt om tid. Mixa morötterna och dela valnötterna i mindre bitar.

Morotskaka
Ett av mina bästa tips – att lägga bakplåtspapper även runt kanten. När kakan sen är gräddad, och du lossar springformen, så har du en snygg och rak kant.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ner olja, ägg och krossad ananas. Blanda ordentligt. Häll ner i en bröad form och sätt in i ugnen i ca 40min. Känn efter med en sticka, så kakan är färdiggräddad.

Morotskaka

Blanda ihop frostingen och lägg ovanpå. Riv till sist lite limeskal ovanpå. Såå god kaka och så god frosting.

Morotskaka

Morotskaka

Morotskaka

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMandelknäckflarn
Nästa artikelFavoritfrukost i skärgår’n

Kommentera