Päronmarmelad med kardemumma och rosmarin

-

Päron är egentligen en väldigt god frukt men det är sällan jag faktiskt äter en. Detsamma verkar gälla mina kollegor, då päron ofta blir kvar på slutet i veckans fruktkorg. Då det känns trist att kasta frukt, så tog jag hem förra veckans päron och kokade en päronmarmelad med kardemumma och rosmarin.

6 st päron, 350g
1/4 dl vatten
100g socker
1 kryddmått mortlad kardemumma
färsk rosmarin

Skala, kärna ur och dela päronen i mindre bitar. Lägg i en kastrull med lite vatten och fyll på med socker, kardemumma och hackad färsk rosmarin.

Päronmarmelad med kardemumma
Päronmarmelad med kardemumma

Under tiden så sätter ugnen på 100 grader och ställer in ett par rena glasburkar. Låt glasburkarna stå medan marmeladen kokar och på så sätt bli steriliserade.

Låt päronen småputtra i din kastrull tills päronen är mjuka. Krossa sedan sönder dem med hjälp av skeden alternativt mixa med en mixerstav. Häll upp marmeladen i de varma burkarna, lägg på lite plast och skruva på locket. Därefter brukar jag ställa burken upp och ner (för då blir det helt tätt emot öppningen, och inga baciller kan komma in) tills det är dags för användning.

Päronmarmelad med kardemumma och rosmarin

Päronmarmelad med kardemumma
Päronmarmelad med kardemumma

Andra marmelader jag har gjort är tex en väldigt uppskattad morotsmarmelad, tomatmarmelad med saffran och kiwisylt (nästan som en marmelad). Det mesta blir gott att koka ihop som en marmelad och jag kommer att fortsätta experimentera. Häng med!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPremiärgrillning 2019
Nästa artikelPåskens mat

Kommentera