Skinkpaj med cheddar och ädelost

-

Häromdagen gjorde jag en skinkpaj med cheddar och ädelost. Och det mesta var av mat som behövde göras åt. När jag går och handlar så hittar jag ibland goda råvaror till bra pris, till exempel en bit cheddarost. Nu har den stått oöppnad i kylen ett tag och redo att förvandlas till en paj.

Självklart ska ni inte köpa färskvaror på sista bästföre-datum och sen förvara dem i kylen ett par veckor, men helt ok ifall det går att frysa tex. Bra pris + att butiken inte behöver kasta.

Men, tillbaka till dagens ämne. Paj är bland det godaste jag vet i matväg. Det går i princip att lägga ner vad som helst, krydda och toppa med god ost. En äggstanning och grädda i en halvtimme – klart och underbart gott! Den här gången gjorde jag såhär:

100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl

Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli mjukt. Sätt ugnen på 200 grader, mät upp mjöl och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en ugnsform. Förgrädda i 10 min.

En bit kokt skinka, jag hade ca 200 g
1 röd lök
2 paprikor, 1 röd och 1 gul
Ädelost, jag använde Kvibille den här gången
3 ägg
2 dl grädde
Timjan
Salt och peppar
Riven cheddarost

Skär skinkan i mindre bitar och dela löken i tunna skivor. Dela paprikan i mindre bitar. Fördela skinka, lök och paprika i det förgräddade pajskalet och smula över ädelost.

Vispa ihop ägg, grädde, timjan, salt och peppar och slå över skinkblandningen. Toppa med riven cheddar och ställ in i ugnen ca 30 min. Under tiden hinner du städa undan i köket och göra en sallad.

Skinkpaj med cheddar och ädelost

Skinkpaj med cheddar och ädelost
Skinkpaj med cheddar och ädelost

När pajen kommer ut, låt den stå i ca fem min och stanna till. Servera din skinkpaj med cheddar och ädelost tillsammans med sallad och ev någon god röra. Jag rörde ihop creme fraiche, ett paket fetaost och smaksatte med hackad färsk rosmarin samt peppar. Mums mums!

Skinkpaj med cheddar och ädelost
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera