Då jag fick havregrynsgröt över häromdagen så ställde jag in den i kylen över dagen. Till kvällsmat sen, så tänkte jag på denna gröt och tänkte ut uppstekt havregrynsgröt.
Jag har minnen från när jag var liten, att mamma stekte kuber i stekpannan och även hade en skvätt mjölk eller grädde som fick koka in, så det var så jag gjorde:
Överbliven havregrynsgröt, ställd i kylen över dagen
Smör att steka i
Grädde
Till servering:
Lingonsylt
Sätt en stekpanna på spisen och smält smör i stekpannan. Klicka i grötklumpar och låt steka en kort stund. Vänd klumparna och låt andra sidan få en stekyta. Häll på lite grädde runt om klumparna och låt grädden steka in.
Lägg upp grötklumparna av uppstekt havregrynsgröt på en tallrik och servera tillsammans med lingonsylt.
När jag diskuterade frågan om uppstekt gröt med min ena bror och han inte minns att vi åt det, så beskrev jag rätten:
Grötkuber som steks i smör och lite mjölk eller grädde runt om. Serveras med lingonsylt. Det var jättegott!
Hans svar var:
Ifall det var kuber, så tror jag mera på uppstekt palt. Där hade mamma mjölk eller grädde runt om och det serverades med lingonsylt.
Och det kan vara så att jag minns fel. Att de uppstekta klumparna/kuberna var uppstekt palt och inte alls uppstekt gröt. MEN… jag hade ju redan gjort en tallrik uppstekt gröt, så jag satte mig för att äta.
Och även om det inte var det godaste jag har ätit, så var det helt ok! Perfekt att kunna ta vara på mat som blivit över och så jag inte behövde kasta!