Mina barn vill oftast baka cookies, och även om de är goda, så är de inte riktigt min favorit. Alva tjatade ändå, så då enades vi om att prova cheesecakecookies. Ett recept som jag hittat hos Jonas bakar, men som han fått inspiration ifrån Camilla Hamid på MyKitchesStories. Och jo, de blev väldigt goda!
Cookies jag har bakat är mina Cookie dough, Kolacookies, Cookies med nötchoklad och mina veganska Nyttiga cookies. De sista är även de från MyKitchenStories.
Cheesecake fyllning
150 gram färskost
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
Cookies
150 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk sirap
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
150-200 gram vit choklad (jag köper oftast chokladknappar. De har billigare kg-pris på min butik och är redan ”hackade”, dvs i mindre bitar)
Börja med fyllningen. Vispa ihop färskosten, florsocker, vaniljsocker och citronskalet med en gaffel. Den behöver inte vispas så länge, det räcker att den går ihop.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap krämigt med en elvisp. Vispa ner ägget. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ihop till en deg tillsammans med chokladen (grovt hackad). Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 12 lika stora delar och platta till dem. Klicka en klick fyllning på varje. Vik ihop kanterna och nyp ihop dem, forma till en boll. Fördela kakorna på en plåt med bakplåtspapper, mycket mellanrum då de flyter ut mycket.
Grädda dem i 10-15 minuter. De ska bli gräddade runt om med mjuka i mitten. Tryck gärna dit några bitar vit choklad på dina cheesecake cookies när de kommer ut ur ugnen.
Kakorna flöt inte ut så mycket som vi hade tänkt, men de var väldigt goda ändå.