Grekisk paj med vegofärs

-

Lagom till fredagsmiddagen så kommer mitt förslag på grekisk paj. Gör den antingen med vegofärs eller om du hellre använder köttfärs. Annars kan det vara ett bra tillfälle att prova med vegofärs för ingen kommer att märka skillnad. På samma sätt kan ni enkelt göra denna paj vegansk med rätt produkter.

En hel del i denna grekiska paj är på en höft. Ta mer oliver ifall ni älskar oliver, eller uteslut ifall ni absolut inte gillar oliver tex. Eller ni kanske gillar svarta bättre än gröna? Det spelar ingen roll. Det är en av fördelarna med paj, att det går att köra lite kylskåpstömning i samband med att vi får en god middag. Det allra mesta fungerar ihop.

Först min vanliga pajdeg

100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl

Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur så det hinner mjukna, åtminstone 30 min är bra. Blanda sedan smöret med både vete och grahamsmjöl så det blir en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och lägg i fyllningen.

Sen pajfyllningen

300-400 g vegofärs
1-2 vitlöksklyftor
1 msk oregano eller timjan
1-2 nävar färsk spenat eller grönkål
1 paprika
Tomater
Oliver
150 g fetaost
2 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka vitlöksklyftorna och stek tillsammans med vegofärsen i en stekpanna. Tillsätt oregano, spenat samt paprika i mindre bitar och låt fräsa lite till.

När pajskalet är förgräddat, ta ut pajdegen och häll ner vegofärsen i pajskalet. Lägg på halverade oliver och tomater i skivor. Smula sönder fetaost i ett jämnt lager ovanpå och klicka till slut ut creme fraiche i ett hyfsat jämnt lager. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.

Grekisk paj med vegofärs
Grekisk paj med vegofärs

Ta ut pajen och servera gärna tillsammans med mera sallad och gärna någon god creme fraiche sås.

Hoppas ni får en mysig fredagskväll!

Grekisk paj med vegofärs
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMandeltorsk i form
Nästa artikelKorea street toast

Lämna ett svar