Morotsrulltårta

-

I veckan var det en annan temadag som jag inte hann baka i tid för. Eller jo, jag hann baka så vi själva fick en bit efter middagen, men jag hann inte publicera i tid. Men vad gör väl det? Morotskaka eller morotsrulltårta går att äta alla dagar året runt.

Receptet har jag hittat hos fantastiska Camilla som bakar otroligt gott varje dag. Det som utmärker henne är att hon korsar olika bakverk med varandra och skapar nya varianter. Denna morotsrulltårta är tex otroligt god och jag har bara kopierat receptet.

Kaka:

2 stora morötter (det ska ge totalt 3 dl fint rivna morötter)
0,5 dl farinsocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
3 ägg
3 dl strösocker
2 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

300 g kylskåpskall färskost
1 dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck ugnens långpanna med bakplåtspapper.

Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.

I en annan bunke vispar du upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morotsrivsblandningen med oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.

Häll upp smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager över hela bakplåtspappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

Strö strösocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd kakan över bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret som kakan är fäst i med kallt vatten och dra försiktigt bort pappret. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på frostingen.

Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt krämigt med elvisp, ca 5 minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsocker och vänd ihop till en jämn frosting.

Bre frostingen över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Kakan är lite kladdig så servera den gärna på en assiett och med en tesked. Den kan också tjäna på att förvaras i frysen. När du får gäster så skär du upp bitar och de hinner tina medan kaffet kokar.

Morotsrulltårta
Morotsrulltårta

Om ni skulle vilja baka en mera klassisk morotskaka, så måste jag tipsa om den ultimata morotskakan som följt med mig i många år. Också fantastiskt god! Eller varför inte morotskakasnittar – klassiska kolakakor som är smaksatt som en morotskaka.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar